ЗАШТИТНИК МАЈКИ И ДЈЕЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТИТНИК МАЈКИ И ДЈЕЦЕ


Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају празник Светог Сисоја, заштитника дјеце, мајки и жена, који је брзопомоћник и утјешитељ свима који му се усрдном молитвом обраћају. Дио његових моштију налази се у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини. Овај светитељ међу Србима је веома поштован као заштитник дјеце и помоћник у свакој тузги и невољи. Тачан податак када је Сисоје дошао у Србију не постоји. Дефинитивно се зна да је Сисоје до 1391. године био игуман у Хиландару, што се утврђује у документима која свједоче о помирењу Српске цркве и Цариградске патријаршије.

Приликом надирања Турака, многи монаси су бјежали из јужних предјела, а спас и заштиту тражили код кнеза Лазара. Тадашњи кнез их је примао и распоређивао по већ постојећим манастирима или им подизао нове. Сисоје, одужио се кнезу тако што је у многоме, заједно са осталим монасима, утицао на српску побожност.
   За његов дан се у српском народу везује велики број обичаја и вјеровања, а вјерује се и да ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити дјецу да истрче напоље и добро покисну. У неким крајевима Србије народ вјерује и да Свети Сисоје са неба шаље воду на дјецу да што прије порасту. Стари вјерују и да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају дјецу, па данас дјеца слободно могу напоље и ноћу, јер сви демони бјеже и крију се.

Свети Сисоје учио је монахе: ,,Ма какво искушење да се догоди човјеку, човјек треба да се преда вољи Божијој и да призна да се искушење догодило због гријеха његових. Ако ли се што добро догоди, треба говорити да се догодило по Промислу Божјем”…
 
Semberija info