ИЗВОЗ ШЉИВЕ УСПОРЕН ЗБОГ ЗАСТОЈА НА ГРАНИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ИЗВОЗ ШЉИВЕ УСПОРЕН ЗБОГ ЗАСТОЈА НА ГРАНИЦИ


Квалитетна мајевичка шљива, “чачанска љепотица”, намијењена извозу на њемачко тржиште, због неусклађености радног времена на граничним прелазима  и дугог чекања на фитосанитарни преглед од стране хрватских службеника, предуго чека на граници, каже Драко Милошевић, власник и директор предузећа “Еко воће” из Тутњевца код Угљевика, који годинама извози мајевичку шљиву на западноевропско тржиште.

“Камиони,   од 30 до 50, свакодневно чекају на контролу од стране хрватског фитосанитарног надзора. Ми, воћари из БиХ, који извозимо воће, очекивали смо да Министарство спољне трговине  и економских односа на вријеме реагује и да нам створи услове и амбијент за несметан извоз. Не можемо ми појединачно преговарати са хрватским царинским службама, већ се за то мора побринути држава БиХ и њене институције. За нас се у овој години нико није побринуо, нити је предузео конкретне кораке да нам помогне”.

Милошевић каже да купци у ЕУ вапију за шљивом из БиХ и са подручја Мајевице.

“Наши производи калирају и ми не можемо испоштовати договорене термине испоруке због тога што хрватски фитосанитарци раде од седам до 15 сати. Наша роба тако непотребно остаје на граници дуже од 24 сата, па чак и по два дана”, што нам може само направити додатне трошкове и штету”, каже Милошевић. 

Рјешавање овог проблема прије седам дана затражио је и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац. Он је од Мјешовите комисије за праћење Уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске затражио да уважи ставове извозно оријентисаних пољопривредника из Српске и ФБиХ у вези са могућношћу продужења радног времена фитосанитарних инспектора и дефинисањем граничних прелаза на којима се може вршити извоз.

Одлуком хрватске стране за извоз производа из БиХ намијењена су само два гранична прелаза, Градишка - Стара Градишка и Бијача - Нова Села, што додатно отежава пласман на тржиште ЕУ. Домаћи пољопривредници траже да се за те намјене отворе сви гранични прелази у складу са постојећим уговором између БиХ и Хрватске.
 
Семберија инфо