ИСЦЈЕЉИТЕЉИ, БЕСПЛАТНИ ЉЕКАРИ :: Semberija INFO ::

 

ИСЦЈЕЉИТЕЉИ, БЕСПЛАТНИ ЉЕКАРИ


Свети Козма и Дамјан су били врачеви (љекари), бесребреници и чудотворци. Били су браћа родом негдје из Азије, од оца незнабожца и мајке хришћанке. Отац је умро још док су били дјеца, те их је мајка одгојила у хришћанском духу. Од Господа су добили дар за исцјељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лијечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници, што значи бесплатни љекари. Бог им је дао заповијест која гласи: „Забадава сте добили, забадава и дајте”. Толико су били опрезни у бесплатном лијечењу људи , да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јајета од жене коју су излијечили. Толико се Козма наљутио да је наредио да га послије смрти не сахране крај брата Дамјана. Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је жена коју је излијечио заклела Светом Тројицом. Ипак, по смрти њиховој у мјесту Фереману били су заједно сахрањени. И послије смрти су исцјеливали, када је једном човјеку док је спавао ушла змија кроз уста, човјек се патио све док пред сам крај живота није позовао Свете Врачеве да га исцијеле, те га они и исцјелише.

А Свети Козма и Дамјан Римски били су љекари и како хришћани вјерују чудотворци. Ова двојица светитеља су били рођена браћа, родом из Рима, као дјеца су крштени и у хришћанском духу васпитани. У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лијече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су захтијевали од болесника да вјерује у Исуса Христа.

Наслиједивши велико имање, они су га милостиво раздавали биједнима. У то вријеме царовао је у Риму цар Карин. Пред њега довели су гонитељи хришћанства ову браћу, оковану у ланце. Послије дугог испитивања цар им је наредио да се одрекну вјере у Исуса Христа и принесу жртве римским боговима. Међутим, Козма и Дамјан не само што нису послушали цара, него су га још и савјетовали да он призна „јединога истинитога Бога“. Свети мученици Козма и Дамјан рекли су му: ,,Наш Бог није створен, но Он је Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дјело руку умјетника. И кад не би било умјетника да вам направе богове, ви се не би ималикоме клањати". У хришћанкој традицији помиње се да је, послије чуда учињенога над самим царем, кад су га чудесно исцијелили од тешке болести - цар и сам изјавио своју вјеру у Исуса Христа и пустио браћу. И они су продужили да проповиједеју хришћанство и исцјељују болеснике. Због тога што су се прочули позавидио им је на слави неки љекар, негдашњи учитељ њихов, и под изговором да беру љековите траве извео их у планину и побио камењем. Ови светитељи су убијени 284. године.
Српска православна црква слави их 1. јула по црквеном, а 14. јула по грегоријанском календару.

Српска православна црква још обиљежава 30. октобра по новом, а 17. октобра по старом календару Светог Козму и Дамјана из Арабије.