Позитивне оцјене из ЕУ за рад Централне банке БиХ :: Semberija INFO ::

 

Позитивне оцјене из ЕУ за рад Централне банке БиХ


САРАЈЕВО - Европска комисија и Европска централна банка дале су позитивне оцјене за активности Централне банке БиХ које су се одвијале током прошле године у изузетно сложеним условима пандемије, јер је наставила да одржава пуну конвертибилност домаће валуте упркос изазовима повезаним с економским посљедицама изазваним вирусом корона.


"Монетарна политика се и даље заснива на аранжману валутног одбора који ужива висок ниво кредибилитета код шире јавности и кључна је за монетарну стабилност која се темељи на независности Централне банке”, оцијењено је током Економског и финансијског дијалога између ЕУ и западног Балкана и Турске, који је јуче одржан.

Европска централна банка је у својој годишњој оцјени у вези са монетарном политиком и финансијском стабилности истакла да је Централна банка БиХ направила кључни напредак на реализацији смјерница које су формулисане претходне године у оквиру Економског дијалога између ЕУ и западног Балкана и Турске.

“Пуна конвертибилност домаће валуте је настављена да се спроводи без икаквих турбуленција, што је поготово важно у комплексном институционалном амбијенту у БиХ, те се даје препорука да се настави са таквом праксом и осигура пуна независност Централне банке БиХ”, саопштено је из Централне банке БиХ.

У саопштењу се додаје да су током 2020. године успостављена додатна аналитичка истраживања везана за инфлациона очекивања и кредитне активности која се редовно спроводе.

“Макроекономски модел је развијен и на основу њега Централна банка БиХ спроводи и објављује макроекономске пројекције. Европска централна банка истиче да је усвајање Закона о осигурању депозита у БиХ важно за јачање регулаторног банкарског система”, наведено је у саопштењу.

Европска комисија је похвалила активности Централне банке БиХ у области статистике и напредак везан за статистику финансија власти, јер је од октобра прошле године, направљен важан корак достављањем података према Евростату.

​Срна / Глас Српске