Шеранић: Појава различитих сојева могућа и у Српској :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Појава различитих сојева могућа и у Српској


КОСТАЈНИЦА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је појава различитих врста сојева вируса корона могућа и у Републици Српској и истакао да је важно да се грађани придржавају прописаних мјера и вакцинишу.


"Што се тиче генерално мутација вируса корона и појаве различитих врста сојева, могуће је да буде и у Републици Српској и гама и бета и ламбда и, ево, делта сој о коме се у послједнје вријеме говори, с обзиром на начин преноса који је респираторни", рекао је он новинарима у Костајници, одговарајући на питање да ли је могуће да гама сој вируса корона буде изолован Српској, након што је нјегово присуство потврђено у Федерацији БиХ.

Министар Шеранић истакао је да је важно да се грађани и далје придржавају прописаних мјера које се односе, било на појединца, било на саму средину, те да се вакцинишу.

"Истраживанја су показала да је код било којег соја вируса корона ефикасност вакцине врло висока и она ће помоћи особи која се вакцинише, у случају да се зарази вирусом, односно у смислу развијања неког тежег стања обољења", нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, гама сој је нешто заразнији од првобитног који се појавио у марту прошле године, али и нешто мање заразан од делта соја.

"Не бисмо грађане оптерећивали називима и вирулентношћу сојева. Важно је да знају да се придржавају епидемиолошких мјера, гдје год је то могуће. Схватамо ми и ситуацију у коју смо дошли, у епидемиолошки боље тренутно стање, па су многи људи опуштенији него што би то требало да буду. Живот мора тећи даље, али опрез због вируса треба да имамо на уму", закључио је Шеранић.

Срна / Глас Српске