Тегелтија: БиХ спремна учинити додатне напоре за добијање кандидатског статуса 2021. :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија: БиХ спремна учинити додатне напоре за добијање кандидатског статуса 2021.


БРИСЕЛ - У Бриселу је одржан четврти састанак Савјета за придруживање Европска унија-БиХ на којем је разговарано о реформском путу, односно о 14 кључних реформи.

Делегацију БиХ предводио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ рекао је да су одређени кораци предузети у претходној години, попут спровођења избора у Мостару, те да је на састанку разговарано и о политичким реформама које је нужно предузети. 

Напредак је ипак, додао је, ограничен.

- БиХ има исте услове за кадндидатски статус као и било која друга земља. Не тражимо од БиХ ништа што нисмо тражили од било које друге земље - нагласио је Борељ.

Борељ је навео да је разговарано и о потреби процеса изборне реформе, како би се елиминисали сви облици дискриминације.

- Европска комисија је спремна да обезбиједи кандидатски статус када БиХ покаже да је спремна да спроводи реформе из 14 кључних приоритета - рекао је он.

Тегелтија је рекао да је овај састанак био прилика да се изнесе виђење о томе шта је БиХ урадила, посебно на испуњавању 14 приоритета, те да нису постављени нови услови.

Он је рекао да је напредак значајан, те да је послата порука да је БиХ спремна да учини додатне напоре да би до краја 2021. добила кандидатски статус.

- Разумијемо све обавезе и рокове из 14 приоритета, али молимо за стрпљење и разумијевање и верификовање свега што је учињено до сада.  Разумијемо наше обавезе везане и за законе који су се поставили као кључни у 14 приоритета. Спремни смо радити на изградњи новог изборног законодавства који ће свим грађанима омогућити да буду кандидовани, да буду бирани и изабрани - рекао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је истакао да су приоритети постављени пред БиХ много сложенији у односу на приоритете које су имале друге земље, попут дубине уставних реформи и питања у која задиру.

- БиХ може до краја 2021. може да испуни кредибилан број мјера да добије кандидатски статус. Никада ниједна земља није морала да испуни до краја све оно што стоји у 14 приоритета за БиХ да би добила кандидатски статус - нагласио је он.

Тегелтија је рекао да је БиХ опредијељена за додатну сарадњу на западном Балкану, али да та сарадња не треба да представља замјену за чланство у Европској унији, већ да буде искоришћења за убрзавање европског пута.

- БиХ је спремна да испуни све захтјеве из 14 приоритета како би добила кандидатски статус - рекао је он и замолио ЕУ за даљу помоћ у борби против ковида 19 и за пуно спровођење макроекономског плана.

Додао је да је БиХ захвална ЕУ за помоћ у вријеме пандемије, помоћ у вакцинациј, али и за мјере помоћи економске обнове.

Тегелтија је рекао да се очекује да и даље буду удружени у борби против ковида јер је у том процесу важно бити координисан код питања доношења ограничавајућих мјера, али и имунизације.

Додао је да не постоји сагласност око тога да ли су мјере које су проведене довољне, преноси РТРС.

Тегелтија је навео да је разговарано и о питању миграција, те да је констатовано да је превелик терет на БиХ и превелика одговорност која је се намеће.

- Не може се прихватити то што неки од БиХ покушавају да направе "спаваоницу" за мигранте.  Сви мигранти су на путу ка Западној Европи и БиХ им сасвим сигурно није циљано одредиште - додао је он.

Тегелтија је претходно разговарао са Борељом.

​Глас Српске