Торлаку сутра стиже супстанца за производњу више од 250.000 доза Спутњика :: Semberija INFO ::

 

Торлаку сутра стиже супстанца за производњу више од 250.000 доза Спутњика


БЕОГРАД- У Србију ће сутра на Институт "Торлак" бити допремљена значајна количина супстанце за производњу руске вакцине "спутњик ве" против вируса корона.

Предсједник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић рекао је да је ријеч о количини супстанце довољној за производњу више од 250.000 доза компоненте један.

- После десетак дана, према најавама наших руских партнера, у Србију би требало да буде допремљена супстанца за производњу исте количине вакцина компоненте два. Очекујемо да ће „Торлак“ у следеће две недеље имати око 550.000 вакцина „спутњик“ компоненте један и компоненте два - појаснио је Поповић.

Он је навео да ће након производње вакцине на Торлаку, по 18 узорака од сваке серије, бити упућено на руски Институт "Гамалеја" ради конроле узорака, а послије тога вакцине ће моћи да буду пуштене у промет, саопштено је из Владе Србије.

-Очекујемо да се то догоди у року од три недеље од када узорци пристигну у „Гамалеју" - навео је Поповић.

Он је истакао да ће супстанца редовно пристизати у Србију, по динамици коју су утврдиле српска и руска страна, све до испуњења уговора који, у почетној фази, подразумијева производњу четири милиона вакцина.

​Срна / Глас Српске