Десант страних дипломата на БиХ због Изборног закона :: Semberija INFO ::

 

Десант страних дипломата на БиХ због Изборног закона


САРАЈЕВО - Предстојећа посјета специјалног америчког изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера и групе европских политичара може се тумачити као њихов десант на БиХ с циљем измјена Изборног закона те се од њих може очекивати да бх. политичарима директно поруче да ово питање напокон ријеше.

Сматрају то аналитичари, који подсјећају да је БиХ давно требало да заврши овај посао.

"Дефинитивно је да постоји појачан притисак, односно десант страних дипломата. Очито се показује да је заправо међународним званичницима далеко више стало до измјена Изборног закона него домаћим политичарима, који би калкулисали, који праве сопствену рачуницу, који су заковани у својим позицијама и који не показују нимало спремности на неку врсту компромиса", рекла је Тања Топић, политичка аналитичарка.

У изјави за "Независне новине" она је додала да је њен утисак такав да се без појачаног међународног притиска тешко може постићи унутрашњи консензус о неопходности измјена Изборног закона.

"Утисак је да га је могуће измијенити управо и само под притиском међународне заједнице", нагласила је Топићева.

Асим Мујкић, аналитичар политиколог, сматра да ће стране дипломате нашим политичарима, када је ријеч о промјенама Изборног закона, поручити да то већ једном ријеше. Он сматра да се предстојећа дешавања могу посматрати као саставни дио већ најављене промјене парадигме администрације америчког предсједника Джоа Бајдена према западном Балкану.

"Дакле, истакнуто је још и тада да ће Изборни закон бити један од приоритета и мислим да је то у склопу промјене те стратегије најприје САД, а онда и Европе, па је отуда можда и схватљиво да ће доћи не само Палмер, већ и европска делегација", рекао је Мујкић.

Он сматра да је постало мало и понижавајуће не само за нас, већ и за Европу, то што се након толико пресуда Европског суда за људска права није нашло снаге да се измијене основне ствари које се тичу фундаменталних људских права и слобода.

"Промјена Изборног закона мора бити у складу са пресудама, то је наша дејтонска обавеза. Ми смо обавезни да своје законодавство ускладимо с Европском конвенцијом за људска права", рекао је Мујкић за "Независне новине".

Метју Палмер у суботу долази у радну посјету БиХ те ће се састати са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и члановима Предсједништва Шефиком Джаферовићем и Жељком Комшићем.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је, осим Палмерову, најавио и посјету групе америчких и европских политичара, а тема ће, потврдио је, бити Изборни закон.

"Доћи ће представници САД и ЕУ, нећу говорити о именима, мислим - биће то за викенд. У фокусу ће бити прича о евентуалним измјенама Изборног закона", рекао је он.

Како се сазнаје, делегација страних дипломата састаће се и с Интерресорном радном групом за измјену изборног законодавства у БиХ.

"Очекујемо велике критике од Метјуа Палмера, који ће у понедјељак одржати састанак с Интерресорном радном групом за измјену изборног законодавства", рекла је Алма Чоло, предсједавајућа ове радне групе.

Додала је да су већ на једном ранијем састанку с америчким амбасадором Ериком Нелсоном упозорени да би требало да буде неких резултата од рада ове радне групе прије него што Палмер дође у БиХ.

"Ево, сада смо суочени с тим да у понедјељак имамо састанак с њим, а да нема апсолутно никаквих резултата", навела је Чоло.

Осудила је све оне који су изабрани у ову радну групу, а не учествују у њеном раду. На питање шта очекује од састанка са Палмером и шта ће му рећи у понедјељак, Чоло је казала да мисли да ће доживјети одговарајуће критике јер је БиХ дужна да испуни кључне приоритете ЕУ. САД су ту да нам помогну и они су дали своје правне експерте из Стејт департмента који треба да помажу.

"Немамо ништа лијепо да му кажемо и очекујем озбиљне критике на рачун БиХ и оних који овдје обнашају власт, а под тим подразумијевам и саму себе", каже Чоло.

Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома БиХ и члан Интерресорне радне групе, на упит шта очекује од посјете Палмера казала је да политички представници конститутивних народа који су изабрани треба да буду одговорни, те дјеловати у Парламентарној скупштини.

Бранислав Бореновић, члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства, каже да је долазак Палмера очигледно порука да је изузетно значајно измијенити изборно законодавство и усвојити одређена изборна правила како бисмо имали фер и поштене изборе.

"То је кључна порука која нам долази из ЕУ и САД, али мислим да је неопходно да имамо фер и поштене изборе, а да бисмо то имали, морамо промијенити изборно законодавство", казао је Бореновић.

Независне новине