Укидање роминга значи смањење трошкова и доступнију услугу :: Semberija INFO ::

 

Укидање роминга значи смањење трошкова и доступнију услугу


БАЊАЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је Срни да ће укидање роминга на западном Балкану, које је од данас на снази, допринијети лакшој комуникацији и развоју економије земаља региона.

Ћорић је истакао да је циљ ресорног министарства бржа и јефтинија комуникација, те изразио задовољство јер се од данас укида роминг између Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније.


Он је појаснио да за грађане, али и привреднике, ово подразумијева смањење трошкова и доступнију услугу.

"Наши људи су оријентисани према Србији и Црној Гори, нарочито ових дана када одлазе на годишње одморе и ово је за њих велико олакшање. Ово отвара могућности већег привлачења туриста и код нас, веће размјене робе и путника, бољу повезаност тржишта, унапређење сарадње", рекао је Ћорић.

Он је напоменуо да почиње пуна примјена Споразума о снижењу цијена услуга у јавним мобилним комуникацијским мрежама који су земље западног Балкана потписале 2019. године.

"Роминг као код куће значи да корисници мобилне телефоније од данас неће плаћати додатне накнаде за позиве, смс поруке и коришћење мобилног интернета током боравка у некој од земаља западног Балкана, тако да ће грађани услуге својих телеком оператера по истим цијенама моћи да користе у било којој од ових земаља", појаснио је Ћорић.

Он је напоменуо да није било лако доћи до реализације овог споразума, те да је много предуслова требало испунити.

"У претходном периоду сви смо били на истом задатку, свако у домену својих надлежности укључен у остварење заједничког циља. Потписан је споразум, регулатор је прецизирао услове, телеком оператери извршили измјене и допуне цјеновника и од данас креће једно ново дигитално доба за све нас", рекао је Ћорић.

Он је земљама потписницама Споразума честитао на успјешно обављеном задатку, те додао да се неће на томе стати.

"Циљ нам је приближити се отвореном тржишту Европске уније и снижавању цијене роминга са европским земљама", рекао је Ћорић.  


Срна / Глас Српске