ВУЧИЋ И МЕРКЕЛОВА О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ И МЕРКЕЛОВА О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ


Foto: buducnostsrbijeav
Предсједник Србије Александар Вучић истакао је у разговору са њемачком канцеларком Ангелом Меркел о дијалогу Београда и Приштине да је увијек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно рјешење за отворена питања, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Вучић је у телефонском разговору уочи самита берлинског процеса 5. јула, на ком ће Србију представљати премијерка Ана Брнабић, захвалио Меркеловој што је покренула овај процес и тиме допринијела да се на западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.
Он је поновио снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије.

Вучић је истакао да је Србија конструктиван партнер берлинског процеса и да као таква жели да допринесе успјеху предстојећег Самита, као и да својим дјеловањем унапређује свакодневицу свих у региону.

С тим у вези је изнио задовољство због укидања роминга на западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије.

Такође је изразио наду да ће бити реализован и пројекат ауто-пута Ниш-Приштина, који би допринио стварању услова за, прије свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Вучић је обавијестио Меркелову и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, познатој као Мали Шенген, наводећи да је она сродна берлинском процесу и идеји Заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Предсједник Србије је обавијестио Меркелову о економским резултатима које постиже Србија, као и томе да је број српских радника у њемачким компанијама у Србији премашио 70.000.

(СРНА)