СТАНИШИЋ И СИМАТОВИЋ ОСУЂЕНИ НА ПО 12 ГОДИНА ЗАТВОРА :: Semberija INFO ::

 

СТАНИШИЋ И СИМАТОВИЋ ОСУЂЕНИ НА ПО 12 ГОДИНА ЗАТВОРА


Foto: RTRS
Механизам за кривичне судове у Хагу осудио је данас на по 12 година некадашње челнике Државне безбједности Јовицу Станишића и Франка Симатовића за подржавање и помагање у, како је наведено у пресуди, убиставима, депортацијама и прогонима у Шамцу, у БиХ.

Пресуду је изрекао председавајући Бартон Хол са Бахама, који је навео да Станишић и Симатовић нису криви "за планирање, наређивање или помагање и подржавање било ког другог кривичног дјела из оптужнице".

Судија Хол је рекао да је Претресно вијеће утврдило да су обојица знали за кампању "прогона, убистава и депортације несрпског становништва у Хрватској и БиХ у периоду од 1991. до 1995. године, али да нису били дио удруженог злочиначког подухвата".

Он је навео да ће Станишићу и Симатовић у издржавање казне бити урачунато вријеме које су провели у притвору, као и током првог суђења и жалбеног поступка, те овог поновљеног суђења.

У притвору Механизма остаће док се не доврши организовање пребацивања у државе у којима ће издржавати казне.

Ово је друга првостепена пресуда Станишићу и Симатовићу, која се изриче након поновљеног суђења, јер је прва, из 2013. године којом су били ослобођени свих оптужби, била укинута 2015. године по жалби тужиоца.

Поновљено суђење започело је пред Механизмом 13. јуна 2017. године.

Станишић и Симатовић били су на привременој слободи у Србији, а враћени су 24. јуна у притворску јединицу у Хагу.

Станишић и Симатовић су ухапшени 13. марта 2003. у Србији, да би Симатовић био пребачен у Хаг 30. маја, а Станишић 11. јуна 2003. године.
 
(СРНА)