ВИДОВДАНСКИ САБОР У ЗВОРНИКУ :: Semberija INFO ::

 

ВИДОВДАНСКИ САБОР У ЗВОРНИКУ


Foto: Srna
У Зворнику је вечерас одржана културна манифестација Видовдански сабор, на којој су учествовала културно-умјетничка друштва и фолклорни ансамбли из Републике Српске и Србије.

На овом, 16. ревијалном сабору, који се традиционално одржава у Зворнику, наступили су учесници из Сремске Митровице, Чачка, Нове Пазове и града домаћина.

Предсједник КУД-а "Свети Сава" из Зворника Драган Голић рекао је новинарима да је због пандемије вируса корона смањен број учесника ове манифестације.

Голић је, истичући да је размишљано да уопште не буде одржана ова традиционална манифестација управо због пандемије, рекао да се ипак ушло у организацију овог Видовданског сабора прије десетак дана када се већ знало да пандемија јењава.

Он је захвалио свим учесницима који су дошли на Сабор, иако се одржава са знатно мањим бројем учесника у односу на раније године, те навео да су публици приказане фолклорне игре из Републике Српске и Србије.

Умјетнички директор Фолклорног ансамбла "Бранко Радичевић" из Сремске Митровице Драган Ђорђевић рекао је да са овим ансамблом други пут учествује на зворничком Видовданском сабору.

- Посебно нас радује чињеница да смо позвани на овај сабор јер смо због присилне паузе коју је изазвао ковид 19 већ дуже од годину дана изван организовања фолклорних скупова - рекао је Ђорђевић и додао да овај ансамл наступа са двије кореографије, односно са играма из Срема и Шумадије.

Учесници Видовданског сабора претходно су продефиловали главном градском улицом, након чега су положили вијенце на зворнички Споменик за 1.080 погинулих бораца.

Организатор ове манифестације је Културно-умјетничко друштво "Свети Сава", а покровитељ град Зворник.
 
(СРНА)