Неум пун туриста на старту сезоне :: Semberija INFO ::

 

Неум пун туриста на старту сезоне


Свега два дана од службеног отварања туристичке сезоне у Неуму овај једини бх.град на мору јуче је освануо крцат туристима.

На плажама се тражило мјесто више, а гости из Мостара, Стоца, Сарајева, Кисељака, Зенице и бројних других градова широм БиХ, али и сусједне Србије, с тешком муком су проналазили паркинг мјесто, пише данас "Дневни аваз".

Туристички радници су овај претпосљедњи викенд у јуну означили као први ударни. Иако велики број бх. грађана већ одмара у Неуму, ипак је жива у термометру која се јуче дизала врло високо натјерала многе да спас од првог овогодишњег топлотног таласа, барем на један дан, потраже управо на мору.

У томе су предњачили Херцеговци, али на један дан није било тешко доћи Сехији Смајић из Сарајева. Како је рекла за "Дневни аваз", с пријатељицама радо бира доћи у Неум, у којем ужива у чистом мору и обиљу сунца, али и приступачним цијенама.

Из Кисељака се са супругом у Неум запутио Елмедин Бегић, а ту остају током викенда. Бегић је рекао да им уопште није далеко доћи и често викендом бораве на бх. мору.

За разлику од њих, Елмедин Куртовић из Сарајева ће са својом породицом, супругом и троје дјеце, исто као лани, у Неуму провести седмодневни одмор.

"Нама се овдје заиста допада. Лијепо је, угодно. Неум је наш и зашто не бисмо провели одмор на нашем мору, уз понуду која је доступна за свачији џеп", истакнуо је он.

Домаћи гости

И прве туристичке бројке су обећавајуће, а, како је казао Давор Крешић, члан Удружења хотелијера Неума, попуњеност капацитета у хотелском смјештају тренутно износи више од 50 одсто. Има и хотела који су овог викенда пуни до посљедњег мјеста.

"То је прилично добро будући да се ради о индивидуалним доласцима и домаћим гостима. Иако страних гостију још нема толико, мјеста за задовољство има, јер, с обзиром на цјелокупно стање, ситуација није лоша", казао  је Крешић.

Говорећи о очекивањима за јули и август, Крешић напомиње како је рано износити било какве прогнозе.

"Начин на који нам тренутно улазе 'букинзи' буди оптимизам", истакао је он.

Пристојне цијене

Цијене смјештаја су, углавном, на прошлогодишњем нивоу. У угоститељским објектима цијене су као и у остатку БиХ. Тако пица кошта 8 и 9 КМ, ћевапи су 4,5 КМ, донер 5 и 6 КМ, тјестенина 11, рижото 9, док су јела од пилетине 11 КМ.

Дневни аваз / Независне новине