МИЈЕЊАЈУ СЕ УСЛОВИ УЛАСКА У ГРЧКУ - ПОЗНАТ И ДАТУМ ОД КАДА :: Semberija INFO ::

 

МИЈЕЊАЈУ СЕ УСЛОВИ УЛАСКА У ГРЧКУ - ПОЗНАТ И ДАТУМ ОД КАДА


Комисија епидемиолога при грчком Министарству здравља одлучила је да уведе одређене измене приликом уласка у ту земљу, те ће могући датум промене услова уласка бити 21. јун у 6х по локалном времену.

Држављани земаља са зелене листе ЕУ, у које спада и Србија, у Грчку ће моћи да уђу и уз негативан антигенски тест.

Како Б92.нет незванично сазнаје у дипломатским круговима, 21. јун би могао да буде датум промене услова уласка на грчкој граници.

На конференцији за штампу је такође најављено да ће одлука важити од понедељка, 21. јуна, а ову информацију пренели су и грчки медији.

Европска унија вратила је у среду Србију на зелену листу. Нове мере у Грчкој ступиће на снагу након објављивања у службеном гласнику.

Ана Николић, која годинама ради и живи у Грчкој казала је за наш портал да би одлука требало да важи од 21. јуна као и да се спомиње 19. јун као могући датум, али да још ништа није званично.

"Још увек нису наведене конкретне земље, али пошто смо и ми на зеленој листи требало би да важи и за нас", казала је она у разговору за Б92.нет. Што се тиче тестова из приватних лабораторија, још увек није сигурно на који начин и да ли ће се они признавати:

"Не верујемо да ће Грци признавати тестове из приватних лабораторија, али пре свега зато што то код нас није решено у смислу да резултати из приватних лабораторија иду директно на зелени сертификат", казала је Николић.

Туристи, како каже, пристижу полако, а почињу да се стварају и гужве на границама.

"Далеко је то још увек од оног броја туриста који је иначе у овом периоду. Сто се тиче позива, резервише се увелико, радимо пуним капацитетом, а када се званично објави могућност путовања са антигенским тестом и без тестирања за децу до 12. година онда ће тек бити посла", оптимистична је она.

Александар Сеничић директор Јуте јавио нам се из Грчке, одакле како нам је потрвдио стићу информације томе да ће се одлука примењивати од 21.06 у 6 х ујутру и за сада је Србија у тој повласћеној групи на зеленој листи.

"Пратиће се ситуација на недељном нивоу. Што се тице интересовања, сигурно је да ће ово утицати на повећање резервација", казао је Сеничић за Б92.нет.

Што се тиче антигенских тестова како нам је објаснио за сада, колико он зна, "могу и антигенски из приватних лабораторија све док зелени сертификат не буде обавезан, јер тада ће се у њега уносити подаци само из државних здравствених институција".

Још једна од информација која се појавила у грчким медијима, али која није званично објављена, јесте да ће од 26. јуна највероватније бити отворени и остали гранични прелази на бази од 24 часа.

(Б92)