Кошарац предложио измјену правилника о примјени закона о ПДВ-у :: Semberija INFO ::

 

Кошарац предложио измјену правилника о примјени закона о ПДВ-у


САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ иницијативу за покретање поступка измјене и допуне Правилника о примјени Закона о порезу на додатну вриједност у циљу побољшања услова пословања и стимулисања инвестиција у слободне зоне.

Иницијатива је упућена на основу захтјева Владе Републике Српске која је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ предложила да покрене ову процедуру код УО УИО БиХ, како би се створили услови за ослобађање од плаћања пореза на додатну вриједност комуналних дјелатности (електрична енергија, вода, гас и збрињавање отпада), неопходних за финалну производњу робе привредних субјеката који се баве производним дјелатностима у слободним зонама. 

„У потпуности поздрављамо и подржавамо ову иницијативу Владе Републике Српске, цијенећи да би измјене и допуне Правилника допринијеле повећању директних страних улагања, отварању нових радних мјеста, повећању девизне зараде и подстицању економског раста. Истовремено, иницијатива је важна и због тога што бисмо постојеће и будуће слободне зоне у Републици Српској и Федерацији БиХ довели у равноправан положај са слободним зонама у региону, нудећи једнаке олакшице страним инвеститорима, што је и циљ успостављања слободних зона", поручио је Кошарац. 

Он је изразио очекивање да ће УО УИО БиХ позитивно одговорити на захтјев за покретање поступка измјене и допуне Правилника о примјени Закона о порезу на додатну вриједност, те напоменуо да ће Министарство спољне трговине и економских односа бити на располагању свим учесницима у овом поступку за одговарајућу помоћ у оквиру својих уставних надлежности, саопшено је из ресорног министарства. 

„Искуства из региона нам говоре да је једна од водећих повластица која опредјељује инвеститоре на улагања у слободној зони ослобађање плаћања ПДВ-а на енергенте у слободној зони, попут струје, гаса и слично. То у БиХ данас није случај, те сматрам да је потребно промијенити постојећу праксу да бисмо побољшали услове пословања и стимулисали инвестиције у слободне зоне", нагласио је Кошарац.

​Срна / Глас Српске