НАТО: Заједнички одговор и на нападе у свемиру :: Semberija INFO ::

 

НАТО: Заједнички одговор и на нападе у свемиру


БРИСЕЛ - Лидери НАТО-а ће данас проширити примјену клаузуле о колективној одговорности, односно члана 5. оснивачког уговора НАТО „сви за једног, један за све“, како би чланице Алијансе биле спремне да одговоре и на нападе у свемиру, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Члан 5. оснивачког уговора НАТО-а каже да ће се напад на било којег од 30 савезника сматрати нападом на све њих.

До сада се то примјењивало само на традиционалније војне нападе на копну, мору или у ваздуху, а од недавно и у сајбер простору, преноси агенција АП.

-На овом самиту ћемо јасно рећи да, наравно, сваки напад на свемирске капацитете, попут сателита и слично, или напади из свемира, могу активирати члан 5. - рекао је Столтенберг.

Око Земље кружи готово 2.000 сателита, а са више од половине управљају чланице НАТО-а, покривајући готово све - од мобилних телефона и банкарских услуга до временских прогноза.

Војни команданти се ослањају на неке од њих за навигацију, комуникацију и размјену обавјештајних података.

У децембру 2019. године, лидери НАТО прогласили су свемир петим доменом операција Алијансе, након копна, мора, ваздуха и сајбер простора.

Многе земље чланице забринуте су због, како кажу, „све агресивнијег понашања Кине и Русије у свемиру“, наводи АП.

Око 80 земаља има сателите, а на том пољу се појављује и све више приватних компанија.

Осамдесетих година прошлог вијека, само је дио НАТО-ових комуникација био путем сателита, а данас је то најмање 40 одсто.

Клаузула о колективној одбрани НАТО-а активирана је само једном, када су се чланице окупиле иза САД након напада 11. септембра 2001. године.

Танјуг / Глас Српске