МИЛОНИ ДЈЕЦЕ СЕ ИСКОРИШТАВАЈУ НА НАЈГОРИ НАЧИН :: Semberija INFO ::

 

МИЛОНИ ДЈЕЦЕ СЕ ИСКОРИШТАВАЈУ НА НАЈГОРИ НАЧИН


Свјетски дан борбе против израбљивања дјечјег рада, као и годишњица Конвенције Међународне организације рада број 182 - Конвенције о најгорим облицима искориштавања дјечјег рада обиљежавају се 12. јуна. Процјењује се да у свијету ради око 211 милиона дјеце, старости између пет и 14 година.

Милиони дјевојчица и дјечака у цијелом свијету запослени су, а више од половине те дјеце изложено је најгорим облицима дјечјег рада, као што су рад у опасним окружењима, ропство или други облици присилног рада, незаконите активности, као и учествовање у оружаним сукобима. Тој дјеци је ускраћено адекватно образовање, здравље, слободно вријеме, уз кршење њихових основних права и слобода. 

Сматра се да су дјеца на присилном раду када су премлади за рад и премлади да донесу одлуку о запошљавању. Дјеца на присилном раду немају основна људска права као што су слобода кретања и изражавања, физички и психички су злостављана, зауставља им се раст, емотивно су трауматизована и у изолацији, те не могу побјећи из такве ситуације.

Раде без плате или уз минималну накнаду и без контроле финансија. Раде изнад својих физичких могућности и озбиљно уништавају своје здравље, сигурност и развој.

Конвенција о најгорим облицима искориштавања дјечјег рада обвезује чланице да, узимајући у обзир важност образовања о укидању дјечјег рада, предузимају дјелотворне и временски одређене мјере како би се:
  • спријечило ангажовње дјеце на најгорим облицима дјечјег рада;
  • осигурала потребна помоћ за удаљавање дјеце с најгорих облика дјечјег рада и њихова рехабилитација и интеграција у друштво;
  • осигурао приступ бесплатном основном образовању, те, гдје год је то могуће, и примјерено професионално образовање;
  • идентификовати угрожену дјецу и ступити у контакт с њима; те
  • узети у обзир посебне околности у којима се налазе дјевојчице.
Свјетски дан борбе против дјечјег рада обиљежен је први пут 2002. године, у организацији Међународне организације рада, с циљем подизања свијести и покретања акција у свијету против дјечјег рада и запошљавање дјеце, тражећи подршку влада, социјалних партнера, цивилног друштва, као и медија у кампањи против сваког облика искориштавања дјеце.