У ФБиХ и Брчком без смртних случајева од короне :: Semberija INFO ::

 

У ФБиХ и Брчком без смртних случајева од короне


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Да се епидемиолошка ситуација у БиХ смирује те да трећи талас вируса корона полако јењава, потврђују и данашњи подаци, када је од 2.108 тестираних узорака вирус забиљежен тек код 26 особа.

Оно што указује на то да се ситуација стабилизује је и мали број регистрованих смртних случајева, јер су данас у БиХ евидентиране четири преминуле особе код којих је регистровано присуство короне.

Четири особе су преминуле у Српској, док у ФБиХ, али и Брчко дистрикту данас није евидентиран ниједан случај смрти особа које болују од ковида-19.

У Институту за јавно здравство РС су саопштили да су смртни случајеви забиљежени у Прњавору, Бањалуци, Новом Граду и Зворнику, а ријеч је о особама средње и старије животне доби.

Поређења ради, дан раније, у суботу, у БиХ је евидентирано осам смртних случајева, четири особе су преминуле у РС, а четири у ФБиХ, док је на вирус корона било позитивно 56 особа.

Када је ријеч о новозараженим особама, у Заводу за јавно здравство ФБиХ данас је обрађен 1.421 узорак, од којих је 21 позитиван на ковид-19.

У Брчко дистрикту новозаражена је једна особа, док је у Српској тестирано 305, а вирус је потврђен код четири особе.

С друге стране, иако се број заражених, али и преминулих из дана у дан смањује, стручњаци упозоравају да и даље треба бити на опрезу, те да вирус није побијеђен.

Слободан Хајдер, помоћник генералног директора УКЦ РС, за РТРС је казао да се сваког дана значајно смањује број хоспитализованих и број ковид позитивних пацијената који долазе на преглед, али да се не треба превише опуштати.

Навео је да се ковид амбуланте још налазе у сјеверном крилу УКЦ РС.

"Када успијемо сјеверно крило вратити у нормално функционисање моћи ћемо условно рећи да смо се вратили у нормалу", истакао је Хајдер.

Независне новине