Столтенберг: Сарадња Москве и Пекинга озбиљан изазов за НАТО :: Semberija INFO ::

 

Столтенберг: Сарадња Москве и Пекинга озбиљан изазов за НАТО


БРИСЕЛ - Сарадња Русије и Кине представља нову димензију и озбиљан изазов за НАТО, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је за њемачки недјељни лист “Велт ам зонтаг” подсјетио да сарадња Русије и Кине постаје све ближа.

“Сматрамо да су Русија и Кина у посљедње вријеме развиле ближу политичку и војну сарадњу”, истакао је Столтенберг, уз напомену да Москва и Пекинг све чешће координишу своје поступке у међународним организацијама, укључујући УН.

Столтенберг је рекао да Русија и Кина одржавају заједничке војне вјежбе, дуже летове авиона и поморске операције, као и то да активно размјењују искуства на пољу употребе војних система и контроле интернета.

Према његовим ријечима, на сљедећем самиту НАТО-а у Бриселу биће донесена одлука о програму развоја у будућности “НАТО-2030”, чији је циљ унапређење Алијансе и проналажење одговора на “промјену равнотеже моћи и нове изазове у пољу безбједносне политике”, преноси ТАСС.

Столтенберг је као примјер поменутих изазова навео “претварање Кине у самоувјерену војну силу, појачане агресивне поступке Русије, нове бруталне облике међународног тероризма, све чешће кибернетичке нападе и ширење нуклеарног наоружања”.

Када је ријеч о односима са Русијом, Столтенберг наводи да ће се Алијанса држати стратегије ограничавања и дијалога.

“С друге стране, у времену изазова треба да одржимо контакт са сусједном Русијом у вези са питањима контроле оружја и других војних и политичких изазова. Уколико не разговарамо једни с другима, нећемо моћи да превазиђемо несугласице нити да побољшамо међусобно разумијевање”, нагласио је Столтенберг.

Говорећи о Кини, генерални секретар НАТО-а најавио је да ће земље чланице Алијансе покушати да побољшају сарадњу са земљама пацифичког региона.

“Успон Кине представља фундаменталну промјену у глобалној равнотежи моћи”, додао је Столтенберг.

​Срна / Глас Српске