Пуштен у рад систем који детектује невезање појаса и употребу телефона :: Semberija INFO ::

 

Пуштен у рад систем који детектује невезање појаса и употребу телефона


БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске пустило је званично у рад паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона, који је инсталиран у насељу Лазарево, у Булевару српске војске.


Систем детектује некориштење сигурносног појаса и употребу мобилног телефона приликом управљања моторним возилом, саопштено је из МУП-а.

Циљ овог пилот-пројекта јесте да се примјеном паметних технологија унаприједи безбједност саобраћаја провођењем превентивних мјера, али и да се прикупе статистички подаци праћењем прекршаја због невезивања сигурносног појаса и кориштења мобилног телефона.

Намјера је да се изврши превентивни утицај на свијест грађана - да постану свјесни своје одговорности, те да се на тај начин смањи број саобраћајних незгода и подигне ниво саобраћајне културе.

На основу знања и технологија, реализован је пилот-пројекат који има за циљ превенцију, на начин да грађани добијају упозорење на ЛЕД дисплеју о кориштењу мобилног телефона, некориштењу сигурносног појаса и дневној статистици детектованих прекршаја.

Инсталирана камера на поменутој локацији има уграђену аналитику за аутоматско препознавање регистарских ознака, детекцију некориштења сигурносног појаса и кориштење мобилног телефона у вожњи.

Систем, осим камере, има и флеш лампе које служе за освјетљење возила ради квалитетније фотографије и веће тачности, а лампе блицају на свако возило, а не само возило у прекршају.

Уколико паметна камера евидентира да возач и/или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју се исписују регистарске ознаке возила у прекршају и упозорење "Вежите појас" и "Не користите мобилни телефон".

"На овај начин се на лицу мјеста возач, као и други учесници у саобраћају упозоравају на непоштовање саобраћајних правила које у великој мјери може угрозити животе свих учесника у саобраћају", указали су из МУП-а.

Из МУП-а напомињу да је овај пројекат изабран као један од десет најбољих у конкуренцији 58 пријављених идеја по пројекту "Иновацијски изазов – Бањаука – град будућности", који су заједнички покренули УНДП и град Бањалука, а који је подржало Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Срна / Глас Српске