Цвијановић: Српска не може прихватити именовање новог високог представника :: Semberija INFO ::

 

Цвијановић: Српска не може прихватити именовање новог високог представника


БАЊАЛУКА - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је, да је именовање Крисијана Шмита за новог високог представника у БиХ спорно.

Након састанка са предсједницима односно представницима странака владајуће коалиције у Српској, поводом именовања Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ, Цвијановићева је да је циљ да се стане у заштиту међународног права и Дејтронског споразума. Она је рекла да стране потписнице треба да буду сагласе о именовању, а да се оно потом потврђује резолуцијом Савјета безбједноси УН.

– Само је именовање било у складу са тим, све остало су трикови. Све то показује недосљедност и лицемјерне међународне заједнице. Ми не мижено прихватити овако именовање и то је јасна порука данашњег састанка – рекла је Цвијановићева и за сутра најавила сатанак са странкама опозиције у Српској.

Састанку у Палати Републике присуствовали су предсједници СНСД-а Милорад Додик, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, Народне партије Српске Дарко Бањац, те у име Уједињене Српске Синиша Видовић.

Подсјећамо, високи представник у БиХ Валентин Инцко поднио је јуче оставку коју је прихватио Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ и на његово мјесто именовао њемачког политичара Кристијана Шмита.

Руска Федерација била је против. У саопштењу се истиче да Шмит неће имати легитимитет без одлуке Савјета безбједности УН.

​Глас Српске