САОПШТЕЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ВИЈЕЋА ЗА ПРОВЕДБУ МИРА ПОВОДОМ ИМЕНОВАЊА КРИСТИЈАНА ШМИДА ЗА СЉЕДЕЋЕГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ВИЈЕЋА ЗА ПРОВЕДБУ МИРА ПОВОДОМ ИМЕНОВАЊА КРИСТИЈАНА ШМИДА ЗА СЉЕДЕЋЕГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА


Данас су у Сарајеву амбасадори земаља чланица Управног одбора Вијећа за проведбу мира службено именовали Кристијана Шмида за сљедећег високог представника у Босни и Херцеговини, након што га је за то мјесто кандидирала Њемачка*. 

Управни одбор се радује сурадњи са господином Шмидом, након што првог аугуста 2021. преузме дужност високог представника, када ће оставка господина Инцка ступити на снагу. Управни одбор ПИЦ-а захваљује Њемачкој на иницијативи и увјерен је да ће господин Шмид убрзати испуњење услова и циљева из програма 5+2 и допринијети стабилности у БиХ, тако што ће осигурати досљедњу проведбу цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир. Одлука Управног одбора ПИЦ-а додатно наглашава опредијељеност за територијални интегритет БиХ.

ОХР ће сада обавијестити генералног секретара Уједињених нација о одлуци Управног одбора ПИЦ-а. 
Управни одбор ПИЦ-а изразио је захвалност амбасадору Валентину Инцку на његовој дуготрајној, изузетној посвећености и огромном доприносу проведби Даyтонског мировног споразума као и сигурности и стабилности у БиХ у посљедњих 12 година.

* Руска Федерација се није сложила са овом одлуком.

​ОХР