Додик: Српска није написала ниједан нон пејпер јер је за разговор легитимних представника :: Semberija INFO ::

 

Додик: Српска није написала ниједан нон пејпер јер је за разговор легитимних представника


БЕОГРАД - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска није написала ниједан "нон пејпер", неке од њих није ни прочитала, те да умјесто тога треба да разговарају релевантни фактори, легитимни представници држава на овим просторима.

Додик је оцијенио и да су "нон пејпери" уобичајна прича, те да су у вријеме вируса корона и углавном онлајн комуникација на међународном нивоу постали атрактивни.

"Ми нисмо писали нон пејпере, неке од њих нисмо ни прочитали", рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је истакао да умјесто тога треба да разговарају релевентни фактори, легитимни представници држава на овим просторима, а то су у БиХ два ентитета и три народа, као и да српски национални интереси морају јаче да се истичу.

Додик је рекао да на овим просторима егзистирају и бошњачки и албански и црногорски национални интерес, али да само смета српски национални иинтерс.

"Ако њега поменете, одмах сте реметилачки фактор, не само на Балкану него и шире", рекао је Додик.

На питање новинара због чега стално повезује Републику Српску и такозвано Косово, Додик је рекао да је чињеница да је готов идентична ситуација са Косовом и позицијом Републике Српске.

Према његовим ријечима, то постоји без обзира што Запад покушава да забрани да се то питање уопште постави и што сматра да то питање као такво и не постоји.

"Напросто, историјски ситуација је идентична, признали су Косово као неку државу и онда се поставља питање зашто не признају Републику Српску", нагласио је Додик.

Он је упитао и да ли то значи да су људи у Републици Српкој "мање вриједни и да то не заслужују" или да ли су Срби глупи и не могу да имају државу, а "Шиптари просвећени и могу да буду држава".  

Додик: ПИК високог представника може да уведе само за федерацију

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Савјет за провођење мира /ПИК/ само за Федерацију БиХ може да уведе високог представника, али не и за Републику Српску.

Додик је рекао да Република Српска долазак новог високог представника на овај начин не уважава и да не разумије шта треба Кристијану Шмиту да се на овај начин бламира и изгуби кредибилитет политичара који је био успјешан у Њемачкој.

"Ако мисли да долази овдје да ароганцијом може нешто да управља, уколико уопште дође, онда му ја поручујем да ми немамо намјеру да радимо са нелегитимним високим представником и да је њихово вријеме давно прошло", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је навео да се овим именовањем присуствује још једном понижењу свих народа у БиХ од међународне заједнице.

"Бошњаци су очигледно усхићени чињеницом да добијају новог протектора. Имају разлог да славе нешто данас, али гледано формално-правно ово је још један блеф међународне заједнице са тијелом које уопште не постоји, а то је ПИК", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је додао да ПИК није предвиђен да именује високог представника. "Никакав високи представник није именован. Анексом 10 је предвиђено да стране, његове потписнице, се сагласе о имену које потврђује релевантна резолуција Савјета безбједности", појаснио је Додик.

Додик је додао да је то процедура која подразумијева долазак до новог високог представника, те да је очигледно да овдје хоће да игноришу постојање институционалног и међународног права.

Према његовим ријечима, прошло је вријеме оних који су кршили уставни поредак, законе, покушали политичком вољом Америке и неких других земаља да крше Дејтонски споразум.

Он је истакао да га ново именовање не занима и да је за њега Валентин Инцко посљедњи високи представник. "То што је био локална луда са становишта свог понашања, како је тамо играо посљедњих година, то је опет њихов проблем, а не мој", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да су могли да га се ријеше 2005. године када је Венецијанска комисија рекла да БиХ не може да се креће ка ЕУ ако постоји високи представник, а он је задржан.

Тежи се изворном Дејтону, али он више не постоји

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да изворни Дејтон јесте нешто чему Република Српска треба да тежи, али да изворни Дејтон не постоји, јер је рушен одлукама високих представника и доведен у позицију да је Устав потпуно разграђен.
Додик је у Београду на трибини "Изворни Дејтон или мирни разлаз у БиХ" подсјетио да БиХ има прописану структуру, три народа, два ентитета, али да је данас све потпуно другачије, те да је све учињено да се развласти Предсједништво БиХ, а јача Савјет министара да би био влада, иако је то по Уставу помоћно тијело.

"Када се супротставите онда сте националиста, а само је добро ако сте неки аутошовиниста који сваки дан измишља нешто против свог народа и своје Републике", рекао је Додик.

Он је навео да све оно што је написано по Дејтону не фунцкионише, као ни прича о странама у БиХ, о два ентитета и три народа која морају о свему да се договоре, те да се гради нека паралелна структура моћи.

Што се тиче иницијативе Републике Српске за разговоре са Федерацијом БиХ /ФБиХ/, Додик је рекао да Српска жели да каже да је страна и да хоће своју позицију, да се разговара, али да муслимани мисле да ће доћи некад неки странци, сјести за сто и да наметну рјешења, али да у посљедњих десетак година то баш не иде тако како су очекивали.

Додик је рекао да нико више не говори о механизму координације, који је уведен да се поштује уставни поредак и уставне надлежности различитих нивоа власти, него се само враћа систем пуке силе или се персонализује кривица.

"Увијек то буде на некога од политичара /у Српској/, у овом случају сам то ја. Стално сам њима нешто крив, зато што, ето, не видим њихове добре намјере. Само ја сам тај проблем. Иначе текло би мед и млијеко у БиХ само да мене нема", рекао је Додик.

Он је додао да, кад њега не буде у политичком смислу, онда ће неко други бити опет крив, осим ако не буде сервилан, а сервилност подразумијева губитак Републике Српске и БиХ искључиво насељену исламским становништвом, са претпоставком исламске државе, али не у радикалном смислу.

"То можете да видите кроз долазак миграната. У Сарајеву више њих дочекују и више вјерују у њихово партнерство и суживот који их чека у неком времену које долази, него нама", рекао је Додик, наводећи да у БиХ влада потпуно неподношљива ситуација.

Додик је истакао да постоји базични проблем када се прича о БиХ, јер се у конверзацији прича о држави, иако она нема унутрашњи суверенитет, али да је искориштен тај психолошки однос према том појму државе.

"И сад стално имате једну сталну причу која иде у обичном говору о ждржави БиХж. Па ако је временска прогноза, онда је жна простору државе БиХж. То се банализовало и на крају продало многим наших људима, политичарима у Српској, који говоре о ждржавном нивоуж, а требало би да говоримо о жзаједничком нивоуж", рекао је Додик.

Он је поновио да је именовање новог високог представника још једно понижење не само Срба, него и муслимана који никада неће да признају да су понижени чињеницом да им неко овдје намеће неког новог високог представника, па славодобитно аплаудирају, мислећи да долази неко са стране да би нешто ново правио.

Додик је оцијенио да је процес дезинтеграције БиХ почео управо оног тренутка када је потписан Дејтонски споразум, као и да је то било јасно и онима који су вршили притисак да се он потпише.

Подсјетио је да је у САД било оних који су сматрали да све треба да се разиђе и направе посебне државе, али и оних попут Била Клинтона и Медлин Олбрајт да треба да се уради ово што је урађено са Дејтонским споразумом.

Додик сматра да је Запад намјерно направио "грешку" с намјером да направи конфузну ситуацију у БиХ како би појачао своје присуство арбитра са истим циљем.

Додик: Брине плејада политичара који олако прихватају конформизам

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да га све више брине плејада нових политичара у Републици Српској који олако прихватају конформизам који се нуди на неке идеје које су унитарно централистичке у БиХ.

Додик је рекао да таквих има у свим партијама, па и у његовој, али да линија одбране мора да буде да се изгради нова генерација политичара да имају чврст став и да имају подршку народа.

"Република ће остати колико наши људи буду стајали иза јаке политичке концепције која иде за тим да чува Републику Српску", истакао је Додик на трибини "Изворни Дејтон или мирни разлаз" у Београду.

Он сматра да је то опасна матрица, која прави проблем ситуацији и положају Републике Српске.

"Чувао сам је 25 година. Мислим да ће се дефинитвно њен положај ријешити у наредних десет година и исправно је да постане независна и да се као таква удружи са Србијом у неком договореном облику. Границе није потребно мијењати, има ентитетска која је међународно потврђена и призната", рекао је Додик.

Он је додао да, када је ријеч о Брчко дистрикту, супервизија нема разлога да се одржава до данас, али да тамо Американци хоће да се питају.

Додик је рекао и како вапи да дође Кристијан Шмит да га пита шта хоће, те напоменуо да га је већ у телефонском разговору питао зашто му на крају каријере треба да се овдје бламира.

"Они нас игноришу, а баве се нама", рекао је Додик и поменуо Велику Британију која тражи начин да се позиционира овдје, иако више није ни чланица ЕУ.

Британци, сматра Додик, не чине ништа друго већ само хоће да усложне ситуацију у региону и да се враћају, али њих треба избјећи.

Он је истакао и да је у БиХ кључни проблем однос муслимана и Хрвата, те како је мирни разлаз добар да појача преговарачку позицију.

Додик је рекао да ће српска страна формирати преговарачки тим, обавјештавати Федерацију БиХ, позивати на састанке како би остао траг да су Срби хтјели да разговарају али они нису.

Он је и када је ријеч о неким пројектима рекао како Федерацији смета изградња хидроелектране Бук Бијела, а издала је више од 400 концесионих рјешења на свом простору.  


Додик: Одличан однос са СПЦ, међусобна помоћ и разумијевање

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска, Србија и Српска православна црква /СПЦ/ у посљедњих неколико година имају одличан однос, да се помажу и разумију.
Додик је да је на данашњем радном ручку који је имао са предсједником Србије Александром Вучићем, Његовом светости патријархом српским Порфиријем и архијерејима који учествују на Сабору СПЦ разговарано "о стању у Цркви и у нашим државама", као и о потреби да коородинација на неким питањима буде већа.

"Видљиво је да у посљедњих неколико година Република Српска и Српска црква у цјелини имају, према мом мишљењу, одличан однос, помажу се и потпуности се разумију по обавезама и мисијама и свега онога што раде", рекао је Додик новинарима у Београду.

Радни ручак Вучића и Додика са архијерејима СПЦ одржан је у згради Предсједништва Србије на Андрићевом венцу и био је затворен за јавност.

Срна / Глас Српске