Кривокапић: Сарадња предуслов општег бољитка :: Semberija INFO ::

 

Кривокапић: Сарадња предуслов општег бољитка


САРАЈЕВО - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је данас да БиХ и Црна Гора морају да сарађују јер је сарадња предуслов општег бољитка.

Он је истакао да та сарадња има два приоритета. Први је пут преко Шћепан Поља, а други бржи и једноставнији проток људи и капитала између двије земље, преноси РТРС.

- Најзначајнији приоритет мора да буде економска сарадња. Морамо да учинимо овај простор бољим за живот, а то можемо учинити само развојем економије - поручио је Кривокапић након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Кривокапић је рекао да пут преко Шћепан Поља мора бити приоритети Савјета министара и Владе Црне Горе, те да границе буду проходније.
-Границе сада представљају елементе које онемогућавају брз пролаз људи, робе и капитала учинимо, колико је могуће, једноставнијим и бржим - рекао је Кривокапић на конференцији за новинаре након састанка делегација Савјета министара и Владе Црне Горе.

Предсједник Владе Црне Горе нагласио је да економска сарадња мора бити приоритет.

-Ми морамо да учинимо ове просторе другачијим, бољим и квалитетнијим за живот. То можемо да учинимо само кроз јачање економије, на начин да елиминишемо све препреке, брзо и ефикасно - поручио је Кривокапић и додао да је сарадња предуслов да свима буде боље.
Он је рекао да БиХ и Црна Гора немају спорних питања, те је позвао грађане БиХ да дођу на црногорско приморје на одмор.

Нагласио је да је Црна Гора ријетко у чему у суфициту и да ће покушати економском политиком да балансира ту велику разлику која је таква да се најчешће надокнади туристичком сезоном.

- Направљен је најбољи покушај да туризам буде приоритетна дјелатност Црне Горе али се показало да то, нажалост, није довољно - рекао је Кривокапић.

Кривокапић је навео да су ову туристичку сезону пројектовали са 65 одсто капацитета 2019. године, према којем је број туриста који је долазио из БиХ износио око 15 одсто.

- Од тога, највећи број се задржавао у Бококоторском заливу. Надам се да ће се то десити и ове године - додао је Кривокапић.

Зоран Тегелтија нагласио је да спољнотрговинска размјена двије земље треба да буде много већа, за шта је предуслов много боља инфраструктура.

Тегелтија је рекао да спољнотрговинска размјена показује да БиХ више извози него што увози из Црне Горе, али да би резултати били много повољнији за Подгорицу када би се валоризовао и број људи који из БиХ љетује на црногорском приморју.

- Знамо да многи грађани БиХ имају своју имовину - апартмане, хотеле и слично, што се, такође, не може валоризовати кроз сам процес спољнотрговинске размјене - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је веома значајно да та спољнотрговинска размјена буде што већа, да се на томе ради и да сматра да би у наредних неколико година спољнотрговинска размјена БиХ и Црне Горе морала да буде макар 450 милиона евра.

- Ми ћемо све урадити да се то деси, а прије свега највећа препрека унапређењу наше трговине је лоша инфраструктура на шта су указали сви привредници, како они који желе пословно да путују, тако и они који се баве бизнисом и трговином -  рекао је Тегелтија.

Он је истакао да ће се урадити оно што је до држава, а да дио за унапређење спољнотрговинске размјене треба да ураде компаније и да сматра да ће и оне урадити свој дио посла.

- На бази добрих односа, сматрам да ћемо унаприједити ову  спољнотрговинску размјену - рекао је Тегелтија.

Истакао је да је  данас потврђено и рјешење питања путарине на дионици Требиње – Херцег Нови, што је раније усаглашено.

-Наши билатерални односи су врло пријатељски и без икаквих отворених, односно спорних питања. То са Црном Гором не постоји, јер БиХ и Црна Гора немају проблем ни са границом, што је ријеткост на Балкану - рекао је Тегелтија.

Приоритет је, додао је Тегелтија, економија, а епидемиолошка ситуација је негативно утицала на спољнотрговнску размјену двије земље.

Према његовим ријечима, спољнотрговнска размјена између БиХ и Црне Горе кретала се у претходне три године на нивоу од око 450 милиона КМ, да би пандемија вируса корона ту сарадњу смањила за око 25 одсто.

Тегелтија је изразио наду да ће већ наредне године доћи до повратка на ранији ниво економске сарадње двије земље.

Он је најавио рад на олакшавању преласка границе између БиХ и Црне Горе, што је у интересу грађана и пословних субјеката ове двије сусједне земље.

- Покушаћемо на граничном прелазу Зупци, на страни БиХ, који је технички доста добро опремљен, да омогућимо заједнички рад служби обје земље, јер би то значајно убрзало проток људи, робе и капитала, нарочито у вријеме љетне туристичке сезоне - најавио је Тегелтија.

Повезивање Сарајева и Подгорице, истиче он, посебно на путу Фоча - Шћепан Поље, је приоритет.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске припремила је тај пројекат, који укључује и изградњу моста и граничног прелаза, за шта је подршку дала и ЕУ.

- Очекујемо да ћемо у току ове године потписати и уговор за извођење ових радова и да ће најкасније за три године овај процес бити реализован. Наравно, то је само дио међусобне економске и сарадње на инфраструктурном плану - поручио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је потврдио заједничку посвећеност регионалој сарадњи, и на политичком и на економском плану.

Он је рекао да је ЕУ и за БиХ и Црну Гору мјесто гдје ове земље желе да уђу.

-Позивамо ЕУ да има више разумијевања за нас, да нас боље упозна, да нам услове не постављају они који нас слабо познају, како би западни Балкана што прије постао дио ЕУ. Позивам ЕУ, такође, да не лагерују вакцине, да не нуде донације већ да нам омогуће да купимо довољан број вакцина за све наше грађане - нагласио је Тегелтија.

Он очекује да ће ускоро доћи до заједничке сједнице Савјета министара и Владе Црне Горе, тим прије јер таквих састанака није до сада било.

Жртве се не смију користити у политичке сврхе

Здравко Кривокапић изјавио је у Сарајеву да не зна да ли ће црногорска Скупштина данас усвојити резолуцију о забрани негирања геноцида, те истакао да се жртве не смију користити у било какве врхе.

-Политика, која је можда саучесник, директни или индиректни, тих дешавања, данас покушава да нешто промијени, не да би се кајали. Свака жртва је вриједна нашег односа који мора да нас гане до срца, а не да би се користиле у било какве сврхе - рекао је Кривокапић.

Он је подвукао да је његов однос према Сребреници јасан и да је због тог односа кренуо у процес разрјешења једног министра.

-Иако сам знао да то може да буде један покушај рушења Владе, мени је био важнији споразум који сам потписао са три лидера коалиције од тога колико ће трајати Влада. Држим се онога што сам потписао - поручио је црногорски премијер.

Кривокапић је истакао да му је свака жртва, поготово на овим просторима, велика.

- Та резолуција је већ, на неки начин, усвојена 2009. година као декларација. Најгоре што се дешава на овим просторима јесте да се те жртве, које су ненадокнадиве за породицу, данас користе у политичке сврхе - сматра Кривокапић.

Он је истакао да данашња посјета БиХ нема везе са дешавањима у Скупштини, јер он не калкулише, те напоменуо да је ово прва влада која никад ништа није „дириговала“ парламенту.

- Ово је свима нама порука да нема тога рата који је вриједан, јер жртва нико не може повратити и треба да схватимо да је помирење битније од било какве свађе, да наши погледи који су некад погледи и мржње не говоре никоме добро - навео је црногорски премијер.

Кривокапић је поручио да је једина порука - порука љубави и ако тога нема онда ће се тровати генерације, а то никоме није у интересу.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић затражио је 5. априла оставку и покренуо поступак смјене министра правде Владимира Лепосавића због његове изјаве да ће признати да је у Сребреници почињен геноцид „када се то недвосмислено утврди“ и оспорио легитимитет суда у Хагу.

Војни рок

Здравко Кривокапић је изразио задовољство због своје посјете Сарајеву, те је подсјетио да је 1983. и 1984. године, у вријеме Олимпијских игара, као војник, боравио у Сарајеву.

-Тада сам доживио да је Сарајево исто као и мој Никшић - рекао је Кривокапић и додао да му је Сарајево остало у срцу.
Кривокапић је изразио увјерење да ће данашњи контакт Савјета министара и Владе Црне Горе вратити оно вријеме када људи нису гледали ко је ко, ни какав је ко.

-Такав сусрет био је и данас у току мог једносатног боравка у оквиру Савјет министара - каже Кривокапић.

Он је рекао да је ово његова прва посјета у региону.

Глас Српске