Ковид пасоши грађанима БиХ до краја јула? :: Semberija INFO ::

 

Ковид пасоши грађанима БиХ до краја јула?


БАЊАЛУКА - Министарство цивилних послова у Савјету министара контактирало је представнике више институција и почело са припремом плана за издавање "ковид" пасоша грађанима БиХ, који се очекују најкасније до краја јула, потврђено је из овог министарства.

Из министарства наводе да конкретнији кораци нису могли бити направљени све док ЕУ није усвојила детаље и јасне смјернице за кориштење овог сертификата, што је учињено у четвртак, 20. маја.

Замјеник министра цивилних послова Синиша Илић рекао је за "Глас Српске" да не може прецизирати датум, али да би издавање ових сертификата могло почети најкасније до краја јула.

"То зависи и од процеса имунизације, који не тече у БиХ као у неким другим државама у Европи. Од брзине вакцинације зависи стварање базе, да бисмо имали конкретније чињенице и да бисмо лакше спровели издавање овог сертификата. Вјерујем да ће и сам процес имунизације бити убрзан и да ће сви грађани моћи слободно да путују", рекао је Илић.

Он додаје да се овом питању приступило озбиљно, јер ће овај документ бити важна основа за даљи ток отварања држава, путовања и привреду у наредном периоду.

"Ковид" пасош требао би да буде спреман најкасније до краја јуна, саопштено је у четвртак у Бриселу, а у њему ће моћи да се биљеже докази о вакцинацији, прележаној корони или негативном налазу теста. Та дигитална европска исказница имаће код који тешко може да буде фалсификован.

Још се ломе копља које вакцине се признају. Консензус је за сада да су то само оне које је одобрила Европска агенција за лијекове, али државе чланице могу саме да прихвате и друге вакцине.

​Независне новине