КОРАЈСКА ЈАГОДА ВЕЋ ПРИСТИЖЕ НА ПИЈАЦЕ :: Semberija INFO ::

 

КОРАЈСКА ЈАГОДА ВЕЋ ПРИСТИЖЕ НА ПИЈАЦЕ


Због изузетно хладног априла, берба пластеничке јагоде на обронцима око Кораја касни десетак и више дана.
Мухамед Карасуљић, узгајивач јагоде и ароније, каже да је по поратку у Корај његова породица обновила производњу јагоде.

 “Тренутно у кући нема довољно радне снаге за ове послове. Син Мухарем живи у Америци с породицом. Супруга Сеида ми помаже око имања и наш други син. На два дунума имамо три врсте јагоде. Производим јагоду на отвореном, тако да и временске прилике пуно утичу на развој биљака. У посљедње вријеме појавиле су се и дивље свиње које причињавају штету у јагодњаку. Ово је подручје богомдано за воће и јагоде. Ту је и Челић у близини, тако да се традиција јагодарства одржава. Око јагоде има пуно посла и улагања. Сви ми гледамо у тај црвени плод и мислимо, то је то. Саднице сам плаћао по 25 пфенига по струку. Треба уложити пуно, да би се остварио некакав приход. Сада морам ограђивати посјед, како бих онемогућио дивље свиње да улазе и причињавају штету”, каже Мухамед Карасуљић, истичући да узгаја и око петсто грмова ароније.

“ Производимо квалитетан сок и, углавном, продамо га у року од мјесец дана. Све се прода уз помоћ интернета. Већ имамо и сталне муштерије. Рад увијек побјеђује”, каже на крају Мухамед Карасуљић, чији су планови да ускоро проширује своје јагодњаке.

Неколико стотина метара даље је имање Мустафе Катковића. Овај вриједни Корајац јагоде производи на површини од око седам дунума. Од тога, пет дунума је под пластеницима. Његова снаха Алмедина Катковић дочекује нас са синовима, седмогодишњем  Елдаром и трогодишњим Дарисом.

“Тренутно јагоду узгајамо у шеснаест пластеника. Мој свекар више од двадесет година узгаја јагоду. Све што произведе, прода у Челићу. Помажу нам и дјеца, носе гајбице у вријеме бербе, која траје око мјесец дана. Има пуно псола око јагоде, од прављења и одржавања пластеника, садње и расађивања, па до примјене заштитних средстава. Од фебруара до краја године, ми смо  ангажовани око производње јагоде”, каже Алмедина Катковић, истичући да се на имању ове вриједне корајске породице производи и друго воће, трешња шљива, а сију и јечам.

Semberija info