У уторак у БиХ стижу прве вакцине које је донирала ЕУ :: Semberija INFO ::

 

У уторак у БиХ стижу прве вакцине које је донирала ЕУ


САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и савезни министар за европске и међународне послове Републике Аустрије Александер Шаленберг одржаће сутра конференцију за новинаре, поводом примопредаје првог контингента вакцина против вируса корона за Босну и Херцеговину из Европске уније.

Како је најављено, церемонија примопредаје вакцина и конференцију за новинаре биће одржани у 10:00 часова на писти Међународног аеродрома Сарајево. Предсједавајући Тегелтија одржаће састанак са комесаром Вархељијем на Међународном аеродрому Сарајево.

У саопштењу Министарства спољних послова Аустрије раније су навели да Европска комисија финансира 651.000 доза вакцина Фајзер, које ће бити дистрибуисане уз подршку ове европске земље. Прва испорука свим партнерима у региону очекује се у мају, а испорука редовних транши ће се наставити до августа.

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи је додао да ће упркос тренутној несташици на глобалном нивоу ЕУ испоручити вакцине за Западни Балкан које ће спасити животе.

“Подршку пружамо од почетка пандемије Ковд-19: прво, у виду хитне медицинске опреме попут маски, респиратора, јединица за интензивну његу и возила хитне помоћи; друго, јачањем отпорности. Сада ћемо помоћи да се осигура вакцинација свих медицинских радника широм региона, који су на првој линији борбе, као и неких других рањивих група. Стало нам је до западног Балкана, чија је будућност у Европској унији”, поручио је Вархељи.

Аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг нагласио је да је главни приоритет да вакцине против вируса корона буду брзо и свеобухватно доступне људима широм Европе.

“У том контексту, подршка Западном Балкану у приступу вакцинама чин је европске солидарности и улагања у здравље и сигурност цијелог региона. На крају, празна подручја на мапи вакцинације, ма гдје била, представљају опасност за све нас. Нико није сигуран док сви не будемо сигурни”, поручио је Шаленберг.

Аустрија је омогућила ове вакцине кроз правне аранжмане с произвођачем и партнерима са западног Балкана. Дозе се финансирају из пакета вриједног 70 милиона евра, који је Европска комисија усвојила у децембру 2020. године како би помогла у покривању трошкова вакцина осигураних на основу унапријед утврђених уговора ЕУ о набавци за партнере са западног Балкана.

Подјела између земаља ће бити заснована на епидемиолошким потребама, а приоритет су медицински радниви на првој линији борбе против вируса и друге рањиве групе, наводи се у саопштењу.

Глас Српске