Званичници Српске упутили честитку поводом Међународног дана слободе медија :: Semberija INFO ::

 

Званичници Српске упутили честитку поводом Међународног дана слободе медија


БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је данас, поводом 3. маја - Међународног дана слободе медија, упутио честитку свим новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Српској, захваливши им се што су грађани у вријеме глобалне пандемије вируса корона имали брзе, тачне и провјерене информације.

“У име Владе и у своје име, поводом Међународног дана слободе медија упућујем вам искрене честитке, те користим ову прилику да вам се захвалим што сте, у вријеме глобалне пандемије, показали колико је значајна улога медија, посебно за наше грађане који су имали брзе, тачне и провјерене информације”, наводи се у честитки Вишковића.

Он подсјетио да је протеклих годину дана, сваки дио нашег друштва био изложен значајним изазовима, а посебно медији, који су у условима изузетно сложене епидемилошке ситуације, имали одговоран задатак да дају правовремене информације које су биле од велике важности за очување здравља становништва, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

“И у оваквим сложеним ситуацијама новинари су, често се и сами излажући опасности, благовремено и аутентично извјештавали јавност о заштити нашег становништва у условима борбе против ове пошасти и на томе треба сви заједно да им будемо захвални”, оцијенио је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада наставити да његује отворен и партнерски однос са свим медијима, пружајући подршку слободи изражавања која је пресудна за свако демократско друштво, а све с циљем да грађани Српске буду брзо и истинито информисани.

“Још једном користим прилику да вам честитам ваш празник и пожелим добро здравље и успјешан рад”, наводи се у честитки премијера Српске.

Чубриловић: Слобода новинарства не смије бити угрожена

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас свим новинарима и запосленима у медијима 3. мај - Свјетски дан слободе медија у жељи да сачувају слободу и објективност, те да се у служби истинитог информисања јавности држе правила своје професије, преносећи информације тачно, истинито и правовремено.

Чубриловић је истакао да је законодавни оквир Српске довољно широк да гарантује медијске слободе и уважава медијске ставове, саопштено је из Народне скупштине Српске.

“Слобода новинарства не смије бити угрожена, али и одговорност медија и истинитост и објективност ни на који начин злоупотријебљена. Нажалост, у медијском простору много је лажних портала и жутила, који угрожавају већину часних новинара. Зато би регулисање ове области и предан рад на подизању одговорности у тој сфери морао бити заједнички задатак, али и првенствени циљ свих нас, прије свега саме медијске заједнице”, наводи се у честитки Чубриловића.

Он се захвалио медијима и новинарима на преданом праћењу рада Народне скупштине и рекао да је улога професионалних медија у сваком друштву веома важна, јер је коректив сваке власти и њен најбољи сарадник да исправи евентуалне лоше потезе.

“Зато наш заједнички задатак јесте да медији остану професионални, да не буде цензуре и да се заустави њихова таблоидизација. Нажалост пандемија вируса корона, која траје дуже од годину, економски је погодила и рад медија и новинара, који су и у њој, као и у свим другим ванредним приликама и околностима, били на висини задатака, реално и истинито преносећи информације грађанима Српске, и без којих би и ова наша борба била немогућа”, рекао је Чубриловић.

Он је новинарима и свим запосленима у медијима пожелио да сачувају слободу, да се боре и изборе за поштовање принципа слободног и објективног новинарства, али и за своје економске, социјалне и радне слободе.

Тегелтија: Слобода медија - темељ демократских друштава

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је 3. мај - Свјетски дан слободе медија, уз поруку да је слобода медија темељ демократских друштава, која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.

Тегелтија је честитку упутио новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у БиХ, као и другим запосленим у средствима јавног информисања.

Наводећи да је важност преношења тачних, благовремених и провјерених информација дошла у пуном капацитету до изражаја у јеку пандемије вируса корона, Тегелтија је захвалио свим медијским радницима који одговорно и предано раде свој посао у овом тешком периоду пандемије, те изразио пуну подршку слободи медија у складу са професионалним стандардима новинарства.

“Још једном желим да вам честитам Свјетски дан слободе медија и пожелим бољи материјални, професионални и укупни друштвени положај и добро здравље”, наводи се у честитки предсједавајућег Савјета министара упућеној у његово и име Савјета министара уредницима, новинарима, камерманима, фотографима и осталим запосленима у медијским кућама у БиХ.

Срна / Глас Српске