Борељ: Слобода медија и даље угрожена :: Semberija INFO ::

 

Борељ: Слобода медија и даље угрожена


БРИСЕЛ - У вријеме када је извјештавање независних и слободних медија значајније него икада, слобода медија је и даље угрожена, истиче се у саопштењу високог представника Европске уније за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља поводом Свјетског дана слободе медија 3. маја.

“Новинари и даље пролазе кроз тешке услове рада уз повећан финансијски и политички притисак, надзирање, арбитрарне затворске казне или насиље због тога што обављају свој посао”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).


Како се додаје, према подацима УНЕСКО Опсерваторије, од 2020. широм свијета убијено је 76 новинара, док су многи ухапшени, малтретирани или су добијали пријетње.

“Посебно је забрињавајуће насиље на родној основи уперено према новинаркама”, истиче се у саопштењу Бореља.

Слобода медија и безбједност новинара су кључни приоритети новог Акционог плана о људским правима и демократији као и Акционог плана европске демократије.

ЕУ је предузела важне акције како би подржала новинаре, независне медије и борбу против дезинформисања у контексту пандемије у многим регионима, истиче се у саопштењу.

“Слобода информисања и слободан говор морају свуда бити промовисани и заштићени. То је у свачијем интересу. ЕУ ће наставити да говори против сваког ограничења слободе изражавања и цензуре, било на интернету или ван њега, а којима се крши међународно право”, навео је Борељ.

“Слобода медија и штампе је камен темељац демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама и могу да донесу изборе засноване на обавијештености. Слобода медија значи безбједност за све”, закључио је Борељ.

​Танјуг / Глас Српске