Патријарх на ручку са бескућницима, а потом у посјети дјеци у Тиршовој :: Semberija INFO ::

 

Патријарх на ручку са бескућницима, а потом у посјети дјеци у Тиршовој


БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије подијелио је васкршњу трпезу са бескућницима у црквеној народној кухињи, а потом је подијелио пакете малишанима који су на лијечењу у Универзитетској дјечјој клиници “Тиршова” у Београду.

Патријарха је у дворишту црквене кухиње Вјерског добротворног старатељства за столом сачекало 20 корисника, већина без крова над главом.


Разговарали су о њиховим животима, како су се нашли на улици, али и о томе на који начин може да им се помогне да имају “собу и купатило”, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Патријарх је нагласио да је Бог данас показао бескрајну љубав према читавом људском роду, те да за малодушност и било коју врсту одустајања од живота нема оправдања.

“Сви имамо фазе успона и пада... И овај дан показује, не само да нисмо изгубили наду, него да смо препуни ентузијазма и сигурности да можемо бити људи који су радосни. Радост нека буде оно што је наш циљ. Следећи пут да се нађемо да певамо, народне српске песме, можемо и стране”, рекао је патријарх Порфирије.

Након разговора са бескућницима, патријарх је отишао у Дјечју клинику “Тиршова”, а новинарима је након посјете малишанима рекао како је с једне стране био дубоко погођен сусрету са дјецом која пате незаслужено од најтежих болести, али с друге стране фасициниран љубављу, пожртованошћу и спремношћу свих који раде у болници да им све што знају и имају ставе на располагање.

“Порука на Васкрс нама људима је да је љубав - не бити ограничен на себе, не ставити себе као једину важну вредност у свету, него то подразумева осећање да постоје и други и да ми постојимо само по мери наше спремности да се жртвујемо за другог”, рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, у болници су се увјерили да љубав има смисла, да васкрсли Христос није узалуд васкрсао.

Патријарху је захвалио директор клинике Синиша Дучић, јер је нашао времена да дође и обиђе пацијенте.

“Приредио нам је велику част. Имали сте прилику да видите како су деца реаговала када се појавио патријарх, како реагују родитељи, ништа лепше нам се није могло догодити”, рекао је доктор Дучић.

​Срна / Глас Српске