Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму :: Semberija INFO ::

 

Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму


ЈЕРУСАЛИМ - Благодатни огањ се појавио у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму, а патријарх јерусалимски Теофил III раздијелио га је свештеницима Грчке цркве и представницима других конфесија, преноси Спутњик.

Благодатни огањ симболизује нерукотворену светлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом. Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрс, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада верника, и даље се сматра „чудом силаска Благодатног огња“.

У складу са хиљадугодишњом традицијом, светињу ће добити представници 11 земаља. Оне су послале авионе у Израел којима ће Благодатни огањ стићи у њихове земље – Кипар, Бугарску, Белорусију, Молдавију, Украјину, Русију, Румунију, Грчку, Грузију, Пољску и Казахстан.

Представници делегације Фондације Андреја Првозваног на челу са председником савета фонда Владимиром Јакуњином чекаће огањ на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву. Они ће донијети лампу са Благодатним огњем у Москву на вечерњу васкршњу литургију у Храму Христа Спаситеља, коју ће служити патријарх Кирил.

Православни хришћани окупили су се данас код цркве Светог гроба у Јерусалиму да би присуствовали обреду призива светог огња, који се традиционално одржава на Велику суботу, дан пред Васкрс, највећи хришћански празник, јавља Танјуг.

Број вјерника ове године далеко је већи него прошле, јер су ублажене антиепидемијске рестриктивне мере вјладе Израела, јавља Ројтерс.

Обред призива благодатног огња симболизује васкрснуће Исуса Христа и представља један од најживописнијих догађаја у православној ускршњој традицији.

Обред у Цркви Светог гроба традиционално је сваке године окупљао десетине хиљада верника на месту за које се верује да је пре 2.000 година било гроб Исуса Христа.

Овогодишње прославе вјерских празника хришћана, Јевреја и муслимана протичу у сјенци трагедије, пошто је цухео Израел у жалости због погибије 45 јеврејских ходочасника у стампеду током вјерског фестивала на сјеверу Израела.

-Прошла година била је тужна. Ова је боља, иако нам ни ове године нису дошли верници из целог свијета. Данас смо ми који живимо у земљи присутни. Свакако је боље него што је било прошле године - изјавила је Росалина Манис из Јафе.

Глас Српске