Полицијска управа Бијељина: Смањен број кривичних дјела :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Смањен број кривичних дјела


На конференцији за медије тромјесечни извјештај о раду Полицијске управе Бијељина презентовали су начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић, начелник Одјељења за привредни криминалитет Раде Вучковић и инспектор Сектора полиције за бебиједност саобраћаја Раденко Кнежевић.

Анализирајући резултате рада за прва три мјесеца 2021. године, начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић је истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајуће, да није било кривичних дјела која би својим последицама изазвала веће узнемиравање јавности. 
  
,,У прва три мјесеца 2021. године евидентирано је смањење укупног броја кривичних дјела  за 13,2 одсто, те смањење броја кривичних дјела  општег криминалитета за 17,5 одсто. Посебно бих издвојио значајно смањење броја кривичних дјела против имовине, за чак 34 одсто. Када је ријеч о кривичним дјелима крађа,  мање их је за 53 одсто, а тешких крађа мање је за око 30 одсто. У извјештајном периоду евидентирана су три кривична дјела разбојништва и сви су расвијетљени“, изјавио је Стјепан Терзић наводећи да је коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела 80 одсто.

Сагледавајући стање у области криминалитета на подручју Полицијске управе Бијељина за период јануар-март 2021.  годне, начелник Одјељења за привредни криминалитет Раде Вучковић је рекао да су полисијски скужбеници успјешно одговорили на све безбједносне изазове када су у питању послови откривања и спречавања кривичних дјела.
 
,,У протекла три мјесеца најбројнија су кривична дјела општег криминалитета, њих 151, а поднесено је 138 извјештаја против 159 лица. Коефицијент расвијетљености је 76,6 одсто. У посматраном периоду евидентирано је 81 кривично дјело из области имовинских кривичних дјела, а  укупна материјална штета настала извршењем имовинских кривичних дјела 330.000 марака, прецизира Вучковић који наводи да су у овом периоду пријављена три случајева разбојништва и сви су расвијетљени.

Када су у питању кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога, наводи Вучковић, у току првог тромјесјечја откривено је 15  кривичних дјела и поднесено 10 извјештаја против  11 лица. У области привредног криминалитета откривена су 24 кривична дјела , а укупна материјална штета настала извршењем ових кривичних дјела износи 12 859 000 КМ, а противправна имовинска корист износи 1. 832. 000 КМ. 

Када је у питању високотехнолошки криминалитет, у периоду јануар-март 2021.године  евидентирана су три кривична дјела, поднијета су три извјештаја против три лица. Два кривична дјела су против безбједности компјутерских података (компјутерска превара и неовлаштен прступ заштићеном рачунару) и једно дјело у категорији осталих кривичних дјела. 

Говорећи о стању у области јавног реда и мира речено је да је у прва три мјесеца 2021. године  забиљежен 121  случај његовог нарушавања. 
 
,,У посматраном периоду дошло је до смањења случајева нарушавања јавног реда и мира за око 23 одсто у односу на исти период 2020. године.  По мјесту извршења прекршаја највећи број их је извршен на отвореним просторима, трговима и улицама, 53, а затим у угоститељским објектима  и непосредној близини угоститељских објеката  25 прекршаја“, прецизира Инспектро Сектора полиције за безбједност саобраћаја Раденко Кнежевић.

Посматрајући структуру прекршаја, како наводи, највећи број су свађа, вика, вриска и непристојно понашање, затим  вријеђање, туча и физички напад. Највећи број прекршаја извршен је у периоду од 20 до 24 часа, а а најчешћи узроци су међукомшијска и друга нетрпељивост, дејство алкохола и неријешени имовинско-правни односи.

Када је ријеч о саобраћају, Раденко Кнежевић  каже   да је у  периоду јануар-март 2021. године регистровано 267 саобраћајних незгода од чега 67 са настрадалим лицима и 200 са материјалном штетом.  

 ,,Евидентиране су двије незгоде са погинулим, 14 са тежим тјелесним 51 са лаким тјелесним повредама“, прецизира Кнежевић истакавши да су најчешћи узроци саобраћајних незгода непрописно управљање возилом у саобраћају, непрописно растојање и неприлагођена брзина кретања условима на путу.    
Стационарне камере

,,У склопу пројекта који води МУП РС на подручју ПУ Бијељина планирано је постављање 12 стационарних камера, од којих је 10 постављено, док се за двије локације чека техничка документација. У складу са процјеном стања безбједности саобраћаја, осам стационарних камера је планирано на подручју града Бијељине, од чега је шест постављено, и по један на подручју општина Угљевик, Шамац, Пелагићево и Лопаре“, каже Кнежевић појаснивши да су локације одређене у складу са просторном анализом саобраћајних незгода са првенством, са тежим и смртним повредама у којима је неприлагођена и непрописна брзина кретања била доминантан узрок. 

,,Стационарни радари ће аутоматски вршити евидентирање прекорачења брзине, а ако су постављени у зони раскрснице која је регулисана семафором и контролу проласка на црвено свјетло. Такође, могу да евидентирају и да ли је возилу истекла регистрација“, наводи Кнежевић који каже да ови уређаји још нису у функцији, а најмање пет дана прије пуштања у рад јавност ће обавијестити путем средстава информисања.

Семберија инфо - М. Решидовић