Свјетски дан свјесности о аутизму обиљежен широм БиХ :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан свјесности о аутизму обиљежен широм БиХ


Ако се мало дијете самоизолује и осамљује, нагло губи способност говора, не регује на позив по имену, не може да задржи пажњу дуже вријеме и не реагује добро на било какве промјене рутине, највјероватније показује ране знаке аутизма, једног од пет поремећаја аутистичног спектра.
 
Прве знаке аутизма најчешће примијете родитељи у прве три године дјететовог живота. Сличне симптоме код свог сина, који је тада имао двије године, примијетио је Александар Кљајић из Бањалуке, отац сада деветогодишњег дјечака Андреја. Кљајић каже да његов син сада похађа други разред Основне школе "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци и да је незамјењив пријатељ својим школским другарима. Истиче да су га дјеца у школи одлично прихватила и воле да се друже с њим.
 
"Задовољан сам што је инклузија дјеце с аутизмом заживјела и дала овако добре резултате. Сада вријеме проводи с вршњацима, што је допринијело да се угодније осјећа у присуству друге дјеце. У суботу је учествовао у трци Бањалучке тркачке лиге и био је други, а због тога су га поносни школски другари наградили великим аплаузом", рекао је Кљајић.
 
Додаје да Андреј доста слободног времена проводи у Дневном центру Удружења за помоћ лицима с аутизмом "Дјеца свјетлости" и да је у сталном третману код логопеда, дефектолога и психолога.
 
"Имати дијете с аутизмом носи доста одрицања и потребно је доста средстава, јер морате вријеме посветити само њему. Само предан рад с дјететом које има аутизам може да да позитивне резултате", истиче Кљајић.
 
Свјетски дан свјесности о аутизму сваке године обиљежава се 2. априла с циљем дизања свјести о овом поремећају, који карактеришу абнормалности у социјалној интеракцији и комуникацији, као и изразито ограничена интересовања и често понављање радњи.
 
Широм БиХ овај дан је јуче обиљежен пуштањем плавих балона, једног од симбола аутизма свугдје у свијету.
 
Према подацима из 2018. године највеће свјетске организације за аутизам "Аутисм Спеакс", једно од 59 дјеце има дијагностикован поремећај аутистичног спектра.
 
Подаци Удружења "ЕДУС - Едукација за све" из Сарајева говоре да је 25,6 одсто дјеце у БиХ у ризику да неће развити свој пуни развојни потенцијал.
 
Карактеристично за аутизам је да нема ремисије или поврата, он је равномјеран у свом интензитету током цијелог живота.
 
Мирјана Којић, предсједница Удружења за помоћ лицима с аутизмом "Дјеца свјетлости" из Бањалуке, рекла је да задњих шест година обиљежавају Свјетски дан свјесности о аутизму пуштањем плавих балона у небо, који су симбол аутизма у свијету.
 
"Желимо да скренемо пажњу да су дјеца и одрасли људи с аутизмом међу нама. Многи не знају како да помогну особи с аутизмом, а највећа помоћ је да не окрећете главу и да их прихватите", истакла је Којићева.
 
У Удружењу "ЕДУС - Едукација за све" из Сарајева кажу да на овај дан за циљ имају привући што већу пажњу јавности те едуковати је о аутизму, природи поремећаја, животу с аутизмом, потреби и начинима подршке тој дјеци и њиховим породицама.
 
Нирвана Пиштољевић, извршна директорица ЕДУС-а, казала је да истраживачки тим ЕДУС-а континуирано ради на развоју нових инструмената како би се унаприједио систем раног раста и развоја у БиХ.
 
У Центру за дјецу и омладину с посебним потребама "Лос Росласе" у Мостару овај дан обиљежен је маскенбалом "Исти под маскама".
 
"Сви ми имамо своје недостатке, тако и ова дјеца. Сви смо на неки начин исти", поручили су у "Лос Росалесу".
 
Центар за аутизам још није отворио врата
 
Центар за аутизам у Тузли, први у БиХ овакве врсте који би окупљао аутистичну дјецу из цијеле земље, требало је да буде отворен јуче на Свјетски дан свјесности о аутизму, међутим то се није десило, а родитељи су огорчени што их Влада ТК обмањује годинама.
 
Аутизам је један од тежих развојних поремећаја те родитељи 24 сата морају бринути о тој дјеци. Једна од њих је Алма Касумовић, која има аутистичног сина од 18 година.
 
"Највећа наша брига је шта ће бити с том дјецом кад нас не буде. Пуно би нам значио овај центар јер смо препуштени сами себи", казала је ова мајка.
 
"Поред великих обећања Владе ТК да ће овај објекат бити пуштен у рад, ми смо изиграни. Не може то више тако", рекао је Мехо Садиковић, предсједник Удружења родитеља дјеце - особа с аутизмом УРДОСА Тузла.
 
Представници ресорног министарства казали су да не знају када ће бити настављена градња центар јер нема свих средстава.
 
Независне