ФОНД ПИО РС: Пораст прихода и броја осигураника :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: Пораст прихода и броја осигураника


Раст приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, улијева сигурност и повјерење у сет економско-финансијских мјера Владе Републике Српске у борби против корона вируса.

Према евидентним показатељима ове мјере дале су пун ефекат и резултирале кроз очување радних мјеста и раст прихода по основу пореза и доприноса. У матичној евиденцији Фонда на дан 31. март ове године евидентирано је 314.893 осигураника, што је више за 430 у односу исти дан претходне године. Иако се привредни и сваки други вид живота од марта прошле године одвија у отежаним условима, а дијелом и под потпуном блокадом, сигурно је, да се Република Српска као и остатак свијета још увијек не бори са пандемијом вируса корона, да би број осигураника био већи за пар хиљада.

У току 2020. године Фонд је евидентирао приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од 935,2 милиона КМ, што је више за 4,84% или 43,2 милиона КМ у односу на 2019. годину.

Овакав раст прихода и поред пораста броја пензионера, а самим тим и повећања исплатне масе, омогућили су не само да се изврши редовно годишње усклађивање, већ и ванредно повећање пензија, почев од 01.01.2021. године, за све кориснике права по збирној стопи од 3%.

Раст прихода је настављен и у прва три мјесеца ове године када је евидентирано 234,26 милиона КМ, што је више за 7,3% или 17,1 милион КМ у односу на исти период претходне године.

Нема разлога да се овакав тренд раста не настави и у наредном периоду уз сет економско-финансијских мјера које предузима Влада Републике Српске са циљем ублажавања и елиминисања негативних последица пандемија вируса корона. 

Фонд ПИО РС