Главни одбор СДС једногласно одбио понуду СНСД-а :: Semberija INFO ::

 

Главни одбор СДС једногласно одбио понуду СНСД-а


Главни одбор Српске демократске странке данас је једногласно донио одлуку да СДС не прихвати позив СНСД-а о учешћу у власти на нивоу Босне и Херцеговине“, изјавио је предсједник СДС Вукота Говедарица, након сједнице ГО СДС која је одржана у Источном Сарајеву.
 
„ГО СДС донио је закључак да је у најбољем интересу странке да дјелује као опозициона политичка организација оним странкама које су окупљене на политичким принципима који су дефинисани од стране СНСД-а, СДА, и ХДЗ-а“, појаснио је Говедарица, додајући да су закључни ГО СДС једногласни и када је у питању цјелокупна политичка ситуација о којој се расправљало на данашњој сједници.


 
Он је истакао да је ГО СДС  изразио јасно опредјељење да СДС као државотворна странка води одговорну политику која ће дати подршку свим квалитетним и просперитетним рјешењима од значаја за Републику Српску.
 
„Исто тако, СДС ће учинити све против оних одлука за које мислимо да су штетне за Републику Српску и њен народ“, казао је Говедарица, наводећи данашње одлуке ГО СДС.
 
ГО СДС је донио и закључак којим се одлука Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Дан Републике  сматра политичком одлуком.
 
„Констатовали смо да  је неопходно да све политичке организације из Српске  у НС РС нађу разумно рјешење којим ће Српска заузети јасан став и којим се не може и неће одрећи Дана Републике“, казао је предсједник СДС.
 
Говедарица наводи да је став ГО поводом пресуде Хашког суда првом предсједнику РС Радовану Караџићу, да је суд у Хагу постао политички инструмент преко кога поједини, нажалост, покушавају нарушити легитимитет и легалитет РС и да на тај начин покушавају да доведу у питање опстанак РС и Дејтонске БиХ.


 
„Одбацујемо све јучерашње наводе Главног одбора СДА као ретроградне захтјеве, који не доприносе помирењу и суживоту који је потребан у БиХ“, прецизирао  је Говедарица.
 
Он је рекао да је ГО СДС данас разговарао и о ситуацији у општини Теслић, након одржаног референдума о опозиву начелника.
 
„Уважавајући резултате референдума тражимо од Владе РС да утврди приједлог о распуштању локалног  парламента у Теслићу и да предметну иницијативу упути у НС РС“, казао је Говедарица.
 
На данашњој сједници  донесен је закључак у коме ГО СДС  позива Владу РС да заустави све радње везане за приватизацију предузећа "Бирач АД Зворник".
 
„Поводом једне од највећих превара која се спрема у РС, позивамо Владу РС да заустави све радње везане за приватизацију и да преко надлежних институција спроведе истрагу о фамозној фирми која се појављује као купац. Тражимо да се утврди њен кредибилитет и поријекло новца и да се о свему томе информише НС РС, која је позвана да о овом питању донесе одлуку“, казао је Говедарица.  
 
 Извор: СДС Републике Српске/Сектор за политику и медије