До љета укидање путарине на путу Требиње-Херцег Нови :: Semberija INFO ::

 

До љета укидање путарине на путу Требиње-Херцег Нови


Наплатна путарине на магистралном путу Требиње - Херцег Нови требало би да буде укинута до почетка љетње туристичке сезоне, изјавио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.


- Очекујем да се рампа, на 12 километара дугој дионици Мељине-Петијевићи, уклони до почетка наредне љетње туристичке сезоне. То се дефинитивно мора ријешити - рекао је Катић.

Он је напоменуо да је кључно оно што се десило 2016. године када је држава категорисала тај пут са локалног на магистрални.

- Зато је потребно поново преиспитати све - нагласио је Катић за херцегновски Радио Јадран.

Катић је подсјетио да је руководство Херцег Новог покушало више пута раније уз помоћ Владе Црне Горе да уклони наплатну рампу и да је о томе разговарао са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем.

- Видио сам спремност да се Херцег Новом помогне како би се рампа дефинитивно скинула и да се више не био наплаћивало 12 километара магистралног пута, што је јединствен примјер у Европи - нагласио је Катић.

Према његовим ријечима, постоји и спремност концесионара, који се такође обратио прије неколико дана Министарству финансија да се кроз нови државни буџет обезбиједе средства за откуп.

Он је изразио очекивање да ће наредних дана бити направљен тројни споразум између општине Херцег Нови, државе Црне Горе и концесионара, којим би се дефинисала права и обавезе свих.

У пакету би, како је рекао, могао коначно бити ријешен и гранични прелаз, јер је црногорска Ситница у јако лошем стању, а прелаз Зупци са БиХ има три траке са обје стране и могао би функционисати као заједнички.

- Пошто се то још није десило, онда ћемо видјети варијанту да се дио гдје је сада наплатна рампа користи као гранични прелаз. Видјеће се да ли је то добро рјешење и да ли ће се дужина чекања скратити уколико на једном мјесту буду оба гранична прелаза - нагласио је Катић.

Министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић најавио је преиспитивање концесионог уговора и начина да се помогне грађанима Херцег Новог.

Путарина на путу Мељине-Петијевићи наплаћује се већ 12 година, а уговор о томе су потписале општина Херцег Нови и концесионар Универзал Монте.

Пут Мељине-Петијевићи отворен је 2009. године и прва је концесија на некој саобраћајници у Црној Гори.

Када истекне 20 година, уколико у међувремену не дође до промјене, Универзал монте треба да врати пут општини Херцег Нови.