Шеранић: Овакав темпо прилива пацијената здравствени систем за 10 дана неће моћи да издржи :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Овакав темпо прилива пацијената здравствени систем за 10 дана неће моћи да издржи


БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да нико није срећан због нових мјера које су донесене у борби против епидемије вируса корона, али да је то нужност тренутка, јер ако се настави овакав темпо прилива пацијената здравствени систем за десет дана неће моћи да издржи.

Шеранић је навео да је једна од карактеристика тренутне епидемиолошке ситуације у Српској то да се константно повећава број лица која долазе у болницу и да због дужег лијечења није избалансиран број пријема и отпуста.

-Сада смо у петој седмици од почетка овог таласа и немамо стабилизацију, него константно повећање броја долазака лица у болнице - рекао је Шеранић синоћ за Алтернативну телевизију и подсјетио да је у октобру и новембру ситуација стабилизована за пет седмица, а онда је кренуо пад.

Он је навео да су нове мјере донесене управо због тога, да се заустави прилив пацијената у болнице, и напоменуо да ће даљи развој епидемиолошке ситуације зависити од понашања у заједници.

Шеранић је нагласио да одржавање журки по кафићима и другим мјестима представља неодговорно понашање.

-У константној сам комуникацији са директорима болница у Српској и идентична је ситуација као што је то на УКЦ-у у Бањалуци. У болницама у Градишци и Зворнику већ су попуњени капацитети у вези са респираторима и већ се ради на прерасподјелама - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, сада се дешава мутација вируса, у више сојева, и то на начин да је сада много заразнији и захтијева дужи боравак у болници, а клиничка слика је тежа.

-Вирус је укорјењенији у заједници и код нас и у свијету - напоменуо је Шеранић.

Он је нагласио да је балансирано између здравља и економије, тражени су начини да се не иде овако рестриктивно, као што је, рецимо, случај у окружењу, док у неким земљама мјере нису ни попуштане.

-Приморани смо да то данас радимо на овај начин. На бази пројекција мјере су такве. Наше је да заштитимо здравствене раднике, да примимо сваког пацијента. Здравствени радници су на ивици. Морамо се запитати шта ћемо са другим пацијентима који имају потребу за другим врстама здравствених услуга - нагласио је Шеранић.

Он је рекао да ће данас у Министарству здравља Српске бити одржан састанак са директорима болница, директорима Фонда здравственог осигурања и Института за јавно здравство у вези са тим, да се види какви су капацитети.

Према ријечима Шеранића, већ се кренуло у прераспоређивање капацитета, шире се болнице, враћа се ковид систем рада, у припреми је и објекат Бање Слатина у случају најгорег сценарија.

Када је ријеч о раду кризних штабова на нивоу локалних заједница, Шеранић је подсјетио да је премијер Српске Радован Вишковић крајем седмице имао састанак са начелницима и градоначелницима на којем је договорено да се ради солидарно и ангажовано.

-Међутим, забрињава Градски штаб Бањалука, јер се не смије бити талац недоношења мјера у граду којим има дневно троцифрен број заражених. Мора се дјеловати заједнички. Сада имам утисак да није тако. Сви чекају одлуке Републичког штаба. То су неке процјене које не разумијем - рекао је Шеранић.

Он је додао да је недавно и на сједници Скупштине града Бањалука указао на озбиљност ситуације и покушао објаснити зашто је важно да се одмах реагује.

Када је ријеч о имунизацији, Шеранић је навео да се завршава вакцинација у домовима за старе, да се наставља са старијима од 65 година, након тога слиједе лица са хроничним обољењима, а затим просвјетни радници, полиција, академска заједница, медијски радници.

-Учинили смо све што је било до нас када је ријеч о набавци вакцина, завршили смо све процедуре у вези са жспутњикомж. Имамо и резервне опције, континуирано радимо и не препуштамо ништа случају - истакао је Шеранић.

Он је поновио да су све вакцине квалитетне у борби против вируса корона и да је циљ да грађани буду што брже вакцинисани.

Шеранић је поручио да ће бити учињено све да буде пружена адекватна здравствена заштита свакоме коме буде потребна и да буду заштићени здравствени радници.

-Морамо да преузмемо одговорност, као што смо чинили и у протеклих годину дана - нагласио је Шеранић.

Министар здравља Српске рекао је да је изузетно потресно када видите људе који се боре да дишу. „Психофизички смо сви исцрпљени, свако носи неко своје бреме, али ствари не треба гледати појединачно“, поручио је Шеранић.

Срна / Глас Српске