ПАРАСТОС СПОМЕНКУ ГОСТИЋУ, НАЈМЛАЂЕМ БОРЦУ ВОЈСКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАРАСТОС СПОМЕНКУ ГОСТИЋУ, НАЈМЛАЂЕМ БОРЦУ ВОЈСКЕ СРПСКЕ


Foto: RTRS
Свештенство Архијерејског намјесништва добојског служиће данас парастос за најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је погинуо 20. марта 1993. године на Озрену.

Парастос ће бити служен код Споменкове бисте у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, након литургије. У марту 1993, током гранатирања положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен - умро је 20. марта у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу.

Споменко Гостић је рођен 15. августа 1978. у Добоју. По избијању рата живио је са мајком Миленом у селу Јовићи надомак Маглаја, које је било окружено насељима са већинским муслиманским становништвом, па се убрзо нашло на првој линији фронта. Током априла Гостићу је умрла мајка, па је остао да живи са баком, која је септембра 1992. године погинула у гранатирању села од такозване Армије Републике БиХ.

Споменко се пријављује у Војску Републике Српске, гдје је у почетку био курир, да би потом био пребачен на развожење хране борцима на првим линијама фронта. Обављајући повјерене му задатке, једном приликом је са коњском запрегом упао у минско поље, при чему су коњи страдали, а он је био лакше повријеђен, а након тог рањавања, још је једном био лакше рањен. У марту 1993, током гранатирања положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен - умро је 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу.
 
(РТРС)