У УКЦ ТУЗЛА ЗАРАЖЕНО 40 ЗАПОСЛЕНИХ :: Semberija INFO ::

 

У УКЦ ТУЗЛА ЗАРАЖЕНО 40 ЗАПОСЛЕНИХ


Foto: klix.ba
У Универзитетском клиничком центру Тузла тренутно је вирусом корона заражено 40 запослених, међу којима су инфектолози, пулмолози, специјалисти за плућне болести и анестезиолози, изјавио је директор ове установе Вахид Јусуфовић.

Јусуфовић је оцијенио да је стање забрињавајуће, наводећи да је у протеклих десет дана од четири заражена медицинска радника, тај број повећан на 40, међу којима су главни носиоци за лијечење обољелих од тог вируса корона.

- Нажалост, јутрос нам је преминуо и колега који је вирусом корона заражен на радном мјесту и имао је врло тешку клиничку слику - рекао је Јусуфовић.

Због повећања броја хоспитализованих пацијената заражених вирусом корона у двије ковид болнице у УКЦ-у Тузла, унутрашњим распоређивањем око 30 одсто особља ове здравствене установе биће ангажовано у тим одјељењима.
Према ријечима Јусуфовића, тренутно су у ковид болницама хоспитализована 72 пацијента, што показује раст у односу на јуче, од којих око једна трећина има тешку клиничку слику.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у УКЦ-у, данас је Кризни штаб Министарства здравства Тузланског кантона одржао хитну сједницу, те донио неколико нових мјера с циљем сузбијања вируса корона и спречавања колапса здравственог система, међу којима је суспендовање хладног оперативног програма, а у континуитету ће се радити акутни програм.

Новим мјерама обухваћена је и привремена обуставе практичне наставе у УКЦ-у Тузла за студенте Медицинског факултета и сродних факултета УНТЗ Средње медицинске школе, осим студената који обављају клинички стаж.
Министар здравства Тузланског кантона Божо Јурић сматра да се тренутна епидемиолошка ситуација не може оцијенити алармантном, али сходно расту броја нових заражених, она има тенденцију погоршања.

Он је поручио да се овај проблем мора озбиљно схватити и адекватно приступити спровођењу свих мјера, преносе федерални медији.
 
(СРНА)