Јапан одаје почаст жртвама земљотреса, цунамија и нуклеарне катастрофе :: Semberija INFO ::

 

Јапан одаје почаст жртвама земљотреса, цунамија и нуклеарне катастрофе


Јапан одаје почаст за готово 20.000 жртава снажног земљотреса и цунамија који су погодили земљу прије десет година, уништивши приобалне градове и изазвавши најгору нуклеарну катастрофу још од Чернобила.

Људи широм земље одржали су минуту шутње у четвртак у 14:46 по локалном времену, тачном тренутку када се 11. марта 2011. десио земљотрес магнитуде 9,0 на сјевероисточној обали Јапана.

Потрес је изазвао огромни цунами који је добацио дубоко у унутрашњост, изазвавши топљење реактора у нуклеарној електрани Фукушима Даићи што је натјерало бијег 160.000 становника, док се радијација ширила ваздухом.
Грађани Јапана су, неки носећи букете, прошетали до обале или гробова молећи се за родбину и пријатеље које је цунами однио, док су се цар Нарухито и премијер Јошихиде Суга придружили комеморацијској церемонији у главном граду Јапана, Токију.

Говорећи у градском националном позоришту, цар Нарухито рекао је да је “незаборавно сјећање на трагедију” потрајало деценију.

“Многи погођени, упркос томе што су претрпјели незамисливо огромну штету, пребродили су бројне недаће помажући једни другима”, додао је.

Годишњи меморијални догађај одржан је пред мањим бројем људи него иначе, с главним градом и оближњим подручјима тренутно у ванредном стању због пандемије Ковид-19.

Премијер Суга рекао је да су изазови с којима су се суочили преживјели били отежани пандемијом и природним катастрофама, укључујући недавни снажни земљотрес у регији, који је класификован као накнадни земљотрес онога из 2011. године.

Али рекао је да је Јапан увијек “сваку кризу превладао храброшћу и надом”.