ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД :: Semberija INFO ::

 

ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД


Невладина организација „Зелени развојни центар“ је свој рад посветила очувању, унапређењу и подизању свијести о очувању животне средине.

Као чланови Trillion Trees Action покренутом од стране Свјетског економског форума у Давосу, њихов циљ је да у оквиру акције „Посади свој хлад“ током прољећа 2021. године на територији Босне и Херцеговине грађанима подијеле 30.000 двогодишњих садница бијелог јасена, који ће потом бити посађени у двориштима и урбанима дијеловима локалних заједница.

Почетком јануара 2021. године су организовали онлине анкету у којој су становници свих општина и градова у Босни и Херцеговини могли дати свој глас за пошумљавање њихове локалне заједнице. Услов да би једна општина/град ушла у пројекат „Посади свој хлад“ био је учешће у анкети најмање један посто укупног становништва те локалне заједнице. Овај услов су, поред грађана Бијељине испунили и грађани још 77 локалних заједница у БиХ.



Планом је предвиђено да сваки пријављени активиста добије пакет који се састоји од: једне саднице бијелог јасена, упутства за сађење, табле за уписивање имена активисте и датума садње, табле обиљежене именом партнера.
Поред бесплатних садница, 10 локалних заједница има прилику да буде богатије за мјерну станицу намјењену аутоматском мјерењу квалитета ваздуха. У зависности од договора са градском управом, и град Бијељина може постати један од оних који ће поред садница добити и мјерну станицу.

Подјела садница ће се одвијати  током прољећа 2021. Тачне датуме и мјесто преузимања садница накнадно ће бити објављена на сајту „Посади свој хлад“ и профилима друштвених мрежа. 

- Садницу могу преузети како грађани који су гласали, тако исто и они који нису дали свој глас – јер битно је да саднице буду посађене у Вашој општини,“ поручују из „Зеленог развојног центра“.

Знате ли како се зове нови луксуз? Драги наши, то се зове чисти зрак! Можете то себи приуштити, бесплатно!
Чист зрак је луксуз будућности, а не само садашњости! Да не бисмо били у потреби за истим сутра, морамо дјеловати данас.Зато засадите своју хладовину и осигурајте себи чисти зрак у будућности!

Одлична иницијатива у вријеме кад нас трују са свих страна, а и сами због недовољног образовања доприносимо томе на разне начине. Треба развијати свијест о здравој средини и органској храни ако желимо да опстанемо.

​Семберија инфо