​Стотине номинација за Нобелову награду за мир :: Semberija INFO ::

 

​Стотине номинација за Нобелову награду за мир


Укупно 329 номинација стигло је за овогодишњу Нобелову награду за мир, што је одраз великог броја горућих питања широм свијета на пољу људских права, изјавио је секретар одбора који додјељује награду.

“Ово је трећи највећи број номинованих икад”, рекао је за Ројтерс секретар норвешког Нобеловог одбора Олав Њоелстад. Рекордних је било 376 кандидата 2016. године, преносе агенције. Од укупног овогодишњег броја, 234 су појединца и 95 организација.

“То одражава велики међународни интерес за Нобелову награду за мир. Вјероватно указује на постојање одређеног броја неријешених сукоба, ратова и проблема који се тичу људских права широм свијета”, казао је Њоелстад.

Нобелов одбор не коментарише ко је номинован, али они који су их номиновали, а међу којима се налазе чланови парламената широм свијета те бивши добитници, могу открити своје кандидате.

Рус Алексеј Наваљни, Свјетска здравствена организација и Швеђанка Грета Тунберг међу номинованим су за овогодишњу награду, према Ројтерсовој анкети норвешких заступника чије су номинације побиједиле протеклих година.

COVAX програм, који осигурава једнак приступ вакцинама против ЦОВИД-19 за сиромашне земље, такође је у игри, као и америчка активистица за људска права Стејси Абрамс и бјелоруске дисидентице Светлана Тихановскаја, Марија Колесникова и Вероника Цепкало. Репортери без граница, Међународна мрежа за провјеру чињеница и Одбор за заштиту новинара такођер су номиновани.

На листи је и бивши амерички предсједник Доналд Трамп, његов зет Џаред Кушнер и Кушнеров помоћник из Бијеле куће Ави Берковиц, номинован због посредовања при нормализацији односа између Израела и неколико арапских земаља.

Одбор од пет чланова већ је одржао први састанак, а састајаће се једном мјесечно како би расправио о кандидатима прије него што прогласе лауреата у октобру.

Агенције