Црна Гора затвара школе и вртиће :: Semberija INFO ::

 

Црна Гора затвара школе и вртиће


ПОДГОРИЦА - Школе у општинама у којима је четрнаестодневна стопа инциденције на 100.000 становника већа од 800 од сутра ће прећи на онлајн систем рада, изјавио је директор Института за јавно здравље Игор Галић.

Галић је у обраћању јавности поводом нових епидемиолошких мјера у Црној Гори навео да школе у Будви, Тивту, Херцег Новом, Улцињу, Подгорици, на Цетињу, у Никшићу, Плужинама, Бару, Котору и Пљевљима не раде од сутра, а вртићи од петка.

Он је рекао да се у тим општинама забрањује рад тржних центара и штандова.

Према његовим ријечима, у градовима који имају стопу четрнаестодневне инциденције већу од 800 забрањује се кретање становника изван тих општина, изузев за раније дефинисане изузетке и уз одговарајуће потврде.

Галић је рекао да се у тим општинама забрањује рад угоститељских објеката – ресторана, кафана, кафетерија, осим за госте хотела, изузев услуге достављања и дистрибуирања оброка до 22.00 сата.

У Будви, Тивту, Херцег Новом, Улцињу, Подгорици, на Цетињу, у Никшићу, Плужинама, Бару, Котору и Пљевљима забрањен је, како је навео Галић, и рад кладионица и коцкарница, као и рад привредних друштава и предузеника који пружају услуге у Фитнес центрима и теретанама.

"Свим привредним субјектима у општинама гдје није забрањен рад, а који су до сада радили до 18.00 сати, радно вријеме се продужава до 20.00", рекао је Галић.

Према његовим ријечима, једна од нових мјера је затварање паркова и игралишта у општинама гдје је инциденција већа од 800.

"Црногорски држављани, странци са сталним или привременим боравком у Црној Гори, странци, осим ако улазе из Србије, БиХ, са Косова и Албаније, морају да приложе негативан пи-си-ар или брзи антигенски тест, не старији од 48 сати, или позитивни серолошки налаз на антитијела класе ИгГ, који није старији од мјесец, или пруже одговарајућу потврду да су вакцинисани", казао је Галић.

Он је додао да нове мјере за спречавање ширења вируса корона важиће седам дана.

Министар здравља Јелена Боровинић Бојовић рекла је да нове мјере, које ће ступити на снагу од сутра, а у вртићима од петка, подразумијевају молбу и апел грађанима да редукују све могуће контакте.

Она је рекла да су болнички капацитети повећани на територији цијеле државе, наводећи да је тренутна попуњеност у свим ковид, регионалним болницама, домовима здравља и Клиничком центру 67 одсто.

"Ангажовали смо у радни однос преко 230 сестара са Бироа рада у цијелој држави и пет љекара са Бироа рада који ће бити укључени у процес вакцинације", навела је Бојовићева.

Према њеним ријечима, вакцинација је потпуно сигурна, ефикасна и безбједна.

"Без обзира на степен рестриктивности мјера, ниједна неће дати резултате уколико их се сви заједнички не будемо придржавали. Апелујем на грађане да олакшају здравственим радницима и да заједнички изађемо из проблема", поручила је Бојовићева.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић је рекао да ће Министарство унутрашњих послова и Управа полиције примарно дјеловати превентивно, да су њихови капацитети повећани и да ће бити додатно оснажени.

Државни секретар у Министарству Финансија и социјалног старања Јанко Одовић казао је да је Влада покушала избјећи доношење репресивнијих мјера у циљу очувања привреде и нормалног живота људи.

"Подаци са терена показују да мјере нису поштоване, због тога смо били принуђени да донесемо поменуте мјере", рекао је Одовић.

Он је навео да су тимови састављени од припадника инспекције и полиције извршили 6.430 контрола, и издали 43 прекршајна налога у вриједности од 43.000 евра.

"Полиција је упозорила 14.817 особа, поднијела 32 кривичне пријаве и ухапсила 11 особа. Степен непоштовање мјера је забрињавајући", истакао је Одовић.

Он је упозорио да ће излазак из објеката становања након 21.00 сата, као и неношење маски убудуће бити посебно санкционисано.

Срна / Независне