Овај "лав" је Аутомобил године у Србији! :: Semberija INFO ::

 

Овај "лав" је Аутомобил године у Србији!


foto: mondo
Пежоова перјаница оставио је најјачи утисак жирију Асоцијације аутомобилских новинара Србије

У конкуренцији за "Аутомобил године" у избору Асоцијације аутомобилских новинара Србије били су Ауди А6, Фолксваген Туарег, БМW X5, Хонда ЦР-В, Тојота Корола, Форд Фокуса, Мерцедес А класе, Пежо 508 и Шкода Кароq.

Највише гласова добио је Пежо 508. Друга је била Корола, а трећи Фокус.



Нови "508" је и звезда овогодишњег наступа Пежоа на Београдском сајму.

Модел је инспирисан Пежоовим концептима "инстинкт" из 2017. и "ексалт" из 2014. а посебно занимљив детаљ су дневна ЛЕД светла која долазе директно од чувеног Пежоовог лава.Посебан детаљ на предњем делу је и ознака модела која представља омаж легендардном моделу "504".

Осим атрактивних светлосних решења, нов модел се одликује и атрактивном линијом са спуштеним кровом (висина возила је само 1,4 метра) што је посебно приметно у задњем делу. Ово решење има и негативну страну јер виши путници неће баш много простора за главу на задњим седиштима.

У односу на претходника, "508" је краћи. Дугачак је 4,75 метара, што га чини једним од најкомпактинији седана у класи. Међутим, међуосовинско расторајање од 2,79 метара чини да нов модел има један у најбољих односа укупне дужине са међуосовинским растојањем.



Базиран је на ЕМП2 платформи, која му је омогућила смањење тежине (70 килограма мање од претходника) уз повећање унутрашњег простора. Аутомобил је богато опремљен, краси га нови и-Цоцкпит систем. Ту је и мали мултифункционални волан, а купце најопремљенихе верзије очекује и врхунско Фоцал озвучење. На располагању је и опциона 10-инчна дигитална инструмент табла.

Што је мотора тиче, купцима у Србији је на располагању ПуреТецх бензинац од 180 "коња", док 1,5-литарски БлуеХДи дизелаш стиже у верзијама од 130, 160 и 180 коњских снага.

Максимална брзина износи 235 км/х.

Најјефтинија "петстоосмица" са дизелашем од 130 КС и основним пакетом опреме Ацтиве кошта 25.690 евра.

Мондо