НИГЕРИЈКА ПРВА ЖЕНА НА ВОДЕЋОЈ ПОЗИЦИЈИ У WТО-У :: Semberija INFO ::

 

НИГЕРИЈКА ПРВА ЖЕНА НА ВОДЕЋОЈ ПОЗИЦИЈИ У WТО-У


Нгози Окоњо-Ивеала је два пута била министарка финансија, а једном министарка спољних послова Нигерије.
Нгози Окоњо-Ивеала, економистица и политичарка из Нигерије, у понедјељак, 15. фебруара, је постала прва жена и Африканка која ће предводити Свјетску трговинску организацију (WТО) чији рад су посљедњих година обиљежила неслагања.

„Чланице WТО-а управо су се сложиле да др. Нгози Окоњо-Ивеалу именујемо за сљедећег генералног директора WТО-а. Одлука је донијета консензусом, на посебном састанку Генералног вијећа ове организације“, саопћено је из WТО-а.

Она ће дужност преузети 1. марта, а њен мандат који се може обновити, истиче 31. августа 2025. године.
Свјетска трговинска организација сазвала је посебан састанак Генералног вијећа на којем су чланице формално именовале бившу нигеријску министрицу финансија и дугогодишњу званичницу Свјетске банке за генералног директора Свјетске трговинске организације.

САД подржавао Јо Мјунг-хее

Прошлог октобра, већина чланица Свјетске трговинске организације које су присуствовале састанку подржала је Окоњо-Ивеалу, 67-годишњу нигеријску економистицу и политичарку која је два пута била министарка финансија, а једном министарка спољних послова.

САД је једина држава која се успротивила њеној кандидатури на том састанку, те је подржавала кандидаткињу Јужне Кореје Јо Мјунг-хее, која је повукла кандидатуру прошлог мјесеца.

Након њеног повлачења, администрација америчког предсједника Џоа Бидена поручила је да ће подржати нигеријску кандидаткињу, за коју се тврди да има и америчко држављанство.

Први пут су се двије жене такмичиле за највишу функцију у Свјетској трговинској организацији, која је посљедњих неколико година била поприште бројних расправа САД-а и Кине, посебно током мандата бившег америчког предсједника Доналда Трампа.