ПРЕДУЗЕЋА У РС ЖЕЛЕ ДА ГРАДЕ ВРТИЋЕ ЗА ДЈЕЦУ РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДУЗЕЋА У РС ЖЕЛЕ ДА ГРАДЕ ВРТИЋЕ ЗА ДЈЕЦУ РАДНИКА


Foto: Shutterstock
БАЊАЛУКА, КОТОР ВАРОШ, ЗВОРНИК - Фабрике на подручју Републике Српске желе да граде вртиће у склопу својих компанија како би дјеца радника била у њиховој близини и самим тим олакшала им процес производње.

Раденко Бубић, директор и власник фабрике обуће "Дермал" из Котор Вароша, казао је за "Независне" да је циљ и план ове компаније да до краја ове или почетком наредне године почну са изградњом вртића за дјецу радника.

"Пандемија вируса корона мало нам је пореметила план који смо већ планирали реализовати. Потребно је да у склопу фабрике направимо вртић, јер има доста дјеце наших радника којима је потребан вртић", истакао је Бубић.
Додао је да је у фабрици млада радна снага просјечне старости до 35 година.

"Циљ је да цијена вртића за наше раднике буде симболична, да се покрију неки основни трошкови. Вртић ће бити капацитета између 100 и 150 мјеста, са свом потребном опремом која ће бити намијењена за малишане који буду боравили у њему", појаснио је Бубић.

У склопу творнице обуће "Бема" у Бањалуци планирају да слободне просторије реновирају и почну са уређењем вртића који би био намијењен за дјецу радника.

"Имамо велики проблем у фирми, јер доста радница нема никога да им чува дјецу док су на послу, а у вртићима на подручју Бањалуке тешко је наћи мјеста. Једно од рјешења је да направимо вртић у оквиру фабрике, што би доста олакшало наш рад", рекао је за "Независне" Маринко Умичевић, технички директор "Беме".

Према његовим ријечима, консултовао се с руководиоцима градског Центра за предшколско васпитање и образовање како би добио податке шта је све потребно да се уради и какви су законски прописи.

"У наредних неколико дана ћемо послати захтјев Министарству просвјете и културе РС по овом питању. Наш циљ је да заједничким напором наше фабрике, Министарства и града добијемо нови вртић у оквиру 'Беме' који ће бити бесплатан за наше раднице", нагласио је Умичевић.

Компанија "Алумина" из Зворника је засад једина компанија у РС која у оквиру свог пословања има вртић, који је намијењен како за дјецу радника ове компаније, тако и за сву дјецу с подручја Зворника.

"Вртић 'Невен' је отворен 2017. године и оваква одлука се показала веома добром, јер су радници близу своје дјеце. Због пандемије вируса корона вртић једно вријеме није радио, али од јуче је поново у функцији. Капацитет је 200 мјеста, а тренутно имамо 106 малишана, с тенденцијом пораста броја дјеце, јер је прије пандемије било њих око 170", истакао је за "Независне" Мишо Лазаревић, портпарол "Алумине".

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да до сада нису издали ниједно рјешење о одобрењу за рад предшколској установи чији је оснивач привредно друштво.

"У претходном систему, предшколске установе су се градиле поред привредних друштава или фабрика како би дјеца била збринута за вријеме радног дана њихових родитеља, те је због тога доминирала функција чувања и збрињавања, а мање је у фокусу био васпитно-образовни процес. Сада је предшколским установама у првом плану елемент поучавања дјетета", навели су у Министарству.

У компанији "Алумина" истичу да посједују рјешење о привременом задржавању објекта издатог од стране града Зворника.

"Поднесен је захтјев Влади РС за одобрење преноса права својине на једној катастарској парцели на којој је изграђен вртић, те очекујемо да се државни органи укључе у рјешавање поступака за добијање свих потребних одобрења и на тај начин, дајући свој несебичан допринос, покажу друштвену одговорност према најмлађој популацији", закључили су у "Алумини".
 
(Независне)