Кошарац с пољопривредницима: Подржавам захтјеве за увођењем заштитних мјера :: Semberija INFO ::

 

Кошарац с пољопривредницима: Подржавам захтјеве за увођењем заштитних мјера


У Добоју је одржан састанак пољопривредника из Федерације БиХ и Републике Српске са министром вањске трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем. Пољопривредници између осталог, траже да се таксе, односно царине на увоз меса, уведу на двије године.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац поручио је вечерас да удружења пољопривредника имају његову подршку да се изнађе рјешење око заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног јунећег и свињског меса.

“У складу са кретањима и када добијемо ставове од надлежних ентитетских тијела у наредним данима, наставићемо консултације са Европском комисијом јер је то у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању /ССП/”, рекао је Кошарац новинарима у Добоју, након састанка са представницима удружења пољопривредних произвођача.

Он је нагласио да ће бити размотрени и неки други елементи који би требали да буду саставни дио ове одлуке с обзиром да постоје и друга мишљења која би ишла у прилог заштите примарне домаће производње у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Кошарац је истакао да је позвао представнике удружења да с циљем транспарентности самог процеса, делегирају једног представника у заједнички тим за консултације са ЕУ, о чему ће у наредном периоду бити обавијештени представници ЕУ.

Он је изразио жаљење што у једном дијелу Савјета министара није било воље да се подржи увођење такса на увоз свјежег и расхлађеног јунећег и свињског меса, те најавио да то неће зауставити напоре да до ње и дође.

“Треба рећи да смо третирали све важне одредбе ССП, нашим приједлогом мјера се не крши тај споразум јер имамо права с обзиром да се ради о билатералном споразуму, БиХ је један потписник, ЕУ је други”, рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће се у наредном периоду припремити још једна одлука с обзиром на то да је тренутно добро развијено партнерство примарних произвођача у Републици Српској и Федерацији БиХ заједно са ентитетским министарствима, што заједнички ниво не може да игнорише.

“Око 99 одсто те робе долази из ЕУ, један одсто из земаља Цефте, и зашто не бисмо аргументима којима располажемо тражили од ЕУ као партнера да то питање кроз консултације отворимо и нађемо боље рјешење. Чега се бојимо?”, упитао је Кошарац.

Представници пољопривредних удружења из Републике Српске и ФБиХ задовољни су вечерашњим састанком, те истичу да не одустају од увођења заштитних мјера на увоз јунећег и свињског меса, као и да очекују да ће се о томе расправљати већ на наредној сједници Вијећа министара.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић каже да пољопривредници трпе огромну штету због увоза, поготово они који нису у систему подстицаја, као и буџет БиХ који евидентира губитке од око 100.000.000 КМ по основу неуплаћених царина и такса на увоз меса.

Маринковић је демантовао наводе да ће ограничавањем увоза меса у БиХ доћи до енормног поскупљења домаћег.

“Садашња цијена меса у маркетима и месницама је формирана на бази 3,5 КМ по килограму живе мјере свиње и 4,5 КМ за јунад, тако да нема простора за поскупљење, а, с друге стране, истог момента треба да реагују инспекцијски органи”, рекао је Маринковић, и као могућност навео да се заштитне мјере коригују и прилагоде условима тржишту по сагласности удружења и надлежних органа.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо апеловао је да министри у Вијећу министара гласају за ову одлуку, и да се до 25. фебруара ријеши то питање, јер ће у супротном бити предузете одговарајуће мјере да истрају у захтјевима.

Он је упозорио да због увозног лобија највише трпе домаћи произвођачи, те навео податак за Федерацију, гдје је 2016. године евидентирано 15.000 јунади у тову, а 2020. године свега 7.000.

Вијеће министара БиХ није подржао увођење такса на увоз свјежег и расхлађеног јунећег и свињског меса, односно против су били министри одбране, безбједности и иностраних послова Сифет Поџић, Селмо Цикотић и Бисера Турковић.

СРНА / БХРТ