Лавров: ЕУ упорно погоршава односе с Русијом :: Semberija INFO ::

 

Лавров: ЕУ упорно погоршава односе с Русијом


Европска унија упорно погоршава односе с Русијом и тај процес који је иницирао Брисел траје већ неко вријеме, изјавио је у понедјељак руски министар вањских послова Сергеј Лавров.

„У принципу, свака особа која мање или више прати ситуацију у Европи свјесна је већ дуго времена да је ЕУ та која упорно годинама погоршава односе, изјавио је Лавров на конференцији за новинаре у Москви након разговора с финским министром вањских послова Пеком Хавистом, коментирајући своје недавне изјаве у интервјуу да ће, уколико се то деси, Русија бити спремна на прекид односа с ЕУ.

Лавров је навео да је година 2014. постала нека врста прекретнице, када се десио пуч у Украјини, и Европска унија у суштини је, како је казао, показала беспомоћност по питању споразума који је постигнут између владе и опозиције непосредно прије пуча и који су потписали Њемачка, Француска и Пољска.

“Непосредно након тога, опозиција је одбацила те потписе. Тада је Европска унија била истински понижена. Добро је познато да је Европска унија углавном равнодушно посматрала како мјештане Крима и источне Украјине малтретирају ултрарадикали и неонацисти који су дошли на власт, казао је Лавров.

Он сматра да је Европска унија пребацила на Русију кривицу за оно што се десило у Украјини.

“Европска унија упорно је руинирала апсолутно све механизме који су постојали на основу Споразума о партнерству и сарадњи, укључујући и одржавање самита два пута годишње и редовне годишње састанке између чланова руске владе и европских комесара”, изјавио је Лавров.

Подвукао је и да је Европска унија такођер прекинула рад у четири заједничка поља и рад секторских комисија.

“Све то је уништено, и понављам, то нисмо уништили ми”, нагласио је шеф руске дипломатије, преноси Интерфакс.