МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД РАКА: Нажалост, број обољеле дјеце се повећава :: Semberija INFO ::

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД РАКА: Нажалост, број обољеле дјеце се повећава


Данас, 15. фебруара, је Међународни дан дјеце која су обољела од рака. Обиљежавање овог датума наглашава потребу за заједничким глобалним акцијама за рјешавање растућег изазова ове незаразне болести.

Према извјештају ИАРЦ-а (2015), учесталост инциденције рака дјеце из године у годину се повећава на свјетском нивоу, од 165.000 нових случајева годишње до 215.000 случајева за дјецу до 14 година, те 85.000 нових случајева за узраст од 15 до 19 година. Много више остаје непознато и непријављено због недостатка регистара рака дјеце у великом броју земаља.

Карциноми дјеце и младих се разликују се од карцинома код одраслих. Многи карциноми одраслих се могу дијагностиковати рано. У 80 % дјеце, до тренутка када се дијагностикује, рак се већ проширио на друга подручја тијела. Неки карцином готово никада не настају након доби од 5 година, други се најчешће појављују међу тинејџерима. Чак и када дјеца добију карцином одраслих особа, они се морају лијечити различито.

Дјеца и адолесценти у Африци, Азији и Латинској Америци и у дијеловима источне и јужне Еуропе још немају приступ одговарајућем третману, укључујући есенцијалне лијекове и специјализовану његу. Постоји више од десет врста рака дјетињства и безбројних подтипова, што је већи изазов за истраживаче да пронађу лијек за свако дијете.

​Семберија инфо / Агенције