ОДОБРЕНА ПРВА ФАЗА ПРОИЗВОДЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У ТОРЛАКУ :: Semberija INFO ::

 

ОДОБРЕНА ПРВА ФАЗА ПРОИЗВОДЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У ТОРЛАКУ


Foto: sputniknews.com
Делегација руских стручњака одобрила је да на институту "Торлак" почне прва фаза производње руске вакцине против вируса корона "Спутњик", изјавио је данас министар задужен за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић.
Поповић је додао да би производња могла да почне за два или три мјесеца.

Поповић је рекао за Тањуг да је делегација у којој су представници Министарства индустрије, Фонда директних инвестиција и руске Агенције за лијекове задовољна оним што је видјела у "Торлаку".

- Прва фаза је прелиминарно одобрена и та могућност постоји за два или три мјесеца, са малим измјенама. Писмени извјештај ћемо добити за неколико дана - рекао је Поповић који је са тимом руских стручњака обишао лабораторију "Торлак".

Он је рекао да прва фазе производње подразумијева транспорт супстанце из Русије, пуњење у ампуле на "Торлаку" и паковање и дистрибуцију вакцине по Србији и у региону.

Поповић је казао да ће у наредних 10 или 15 дана у Србију доћи друга група стручњака из Русије који ће утврдити могућности за другу фазу производње, односно пуни циклус производње на "Торлаку".

- Што се тиче друге фазе, потребно је још неколико посјета како бисмо имали пуну техничку информацију шта је све потребно, али по прелиминарним информацијама и закључцима руске екипе, и та фаза је веома могућа - рекао је Поповић.

Директорка Института "Торлак" Вера Стоиљковић каже да та установа посједује техничко- технолошке услове за производњу вакцине "Спутњик", те да су руски стручњаци имали могућности да се у то и увјере.

Наводи и да тај институт посједује технологију која је неопходна за производњу различитих врста вакцина, као што су бактеријске или вирусне вакцине, као и за дио њиховог пуњења, односно за финализацију.

- Посједујемо линије за пуњење које имају могућност за пуњење у различите врсте контејнера, а свака технологија може да се прилагоди на одговарајући начин и за одговарајуће потребе - навела је Стоиљковићева.

Она је поручила да је добро што грађани имају могућност да се вакцинишу бирајући вакцину, истичући да су задовољни одзивом грађана на имунизацију.

- Надамо се да ћемо убрзо моћи да направимо вакцину која је заједнички производ Русије и Србије - истакла је Стоиљковићева.
 
(ТАЊУГ)